kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Prag'da global isyan
1968'de 'Prag Baharı' olarak anılan direnişten yıllar sonra şehirde yine isyan görüntüleri hakimdi. IMF-Dünya Bankası toplantılarında polisle göstericiler çatıştı

IMF-Dünya Bankası toplantılarının resmen başladığı gün protestocuların eylemleri de start aldı. Polisle göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda çok sayıda göstericinin ve 20 polis ve 10 göstericinin yaralandığı açıklandı. Bin polisin görev yaptığı şehirde 9 bin gösterici yürüyüşe geçti.

26 Eylül'ü 'Eylem Günü' ilan eden göstericiler, sakin başlayan günün ilerleyen saatlerinde Prag sokaklarını savaş alanına çevirdiler. Öğleden sonra Kongre Sarayı'nı abluka altına alan eylemciler, delegelerin içeride mahsur kalmasına neden oldular. Ayrıca Türk bürokratlarında kaldığı Corintia otelinin çevresinde yoğunlaşan göstericiler otelin duvarlarını sprey boyalarla boyadılar.

Önce sabah sporu
* Prag Namesti Miru'da (Barış Meydanı) şafak sökmeden önce toplanan eylemciler, Kongre Merkezi'ne yürüme hazırlıklarına, ısınma hareketlerine başladı.

* Olay çıkmaması için görev alan binlerce polisle birlikte, kortejin önündeki 3 polis motosikleti ve bir polis aracının yanı sıra güvenlik güçleri, helikopterlerle havadan da denetimi sağlamaya çalıştı.

* Tüm yoğun güvenlik önlemlerine karşın, bazı protestocular, McDonald's'a saldırı düzenleyip, camlarına taş attılar.

* Meydana gelindiğinde gerginleşen hava bir anda çatışmaya dönüştü. Molotof kokteyleri ve kaldırım taşlarıyla polise saldıran göstericilere, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile karşılık verildi.

Ticaret yapma aşk yap
*Prag'da polislerle yer yer çatışmalara giren protestocular sokaklarda yanan barikatlar kurarken, güvenlik kayanakları şu ana kadar 20'si polis olmak üzere 30 kişinin yaralandığını açıkladı.

*1960'ların efsanevi sloganı Savaşma Seviş, globalleşmeye ayak uydurdu ve 'Ticaret yapma aşk yap' sloganına dönüştü.

Türkiye'de de eylem
* Prag küreselleşme karşıtı gösterilere sahne olurken, Ankara'da da bir grup gösterici, IMF-Dünya Bankası`nı protesto etti. Protestolar İzmir ve İstanbul'da da sürdü.

Önal'a mecburi şehir turu
* Yaklaşık bir aydır organize olan ve dünyanın dört bir yanından gelen gruplar toplantıların yapıldığı Prag Kongre Merkezi'ni abluka altına aldılar..

* Devlet Bakanı Önal, göstericilerin yolları tıkaması nedeniyle "Türkiye'nin yeni yüzü" konulu panele ulaşmak için ara sokaklardan geçmek ve yaklaşık 40 dakika şehir turu yapmak zorunda kaldı. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, açılış seramonisinden erken ayrıldığını belirtti ve "Bizim şoför şehri çok iyi biliyor. Eski bir polismiş. Epeyce dolaştırdı ama sonuçta göstericilerle karşılaşmadan panele yetişebildik" dedi.

* Türkler'in oluşturduğu grup da meydanda yerini aldı. Küreselleşmeye Karşı Uluslararası Dayanışma pankartı altında toplanan DİSK, KESK, Tabipler Birliği, TMMOB temsilcilerinin radikal siyasi parti gruplarından uzak durmaya çalıştıkları gözlendi. Zaman zaman "Açlık, sömürü, savaş=küreselleşme", "Yaşasın Uluslararası Dayanışma", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganlarının yanısıra uluslararası tahkimi protesto eden sözler de duyuldu.

OKAN MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır