kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Kıbrıs hapishanesi Paris'ten iyidir
1-Hortum dünür Salih Boyacı: Bankamız Kıbrıs'ın en güvenilir bankası. Asıl, hükümet Merkez Bankası'ndan 200 milyon dolar hortumladı

Rauf Denktaş'ın dünürü, batan Kıbrıs Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ticaret Odası Başkanı Salih Boyacı, bir hortumlama olayı varsa bunun asıl Başbakan Derviş Eroğlu ve hükümeti tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Kıbrıs Ticaret Odası'nda görüştüğümüz Boyacı, Merkez Bankası'ndan 200 milyon dolar hortumlandığını söyleyerek "15 yıldır Eroğlu Başbakan olduğuna göre 200 milyon dolar civarındaki bu paralar o ve hükümetleri tarafından hortumlandı. Bu para hükümetin cari giderleri, memur maaşları ve diğer ödemeler için maksatları dışında kullanıldı. Bunu kesinlikle iddia ediyorum" dedi.

'İFTİHAR EDİLEN BANKADIR'
Boyacı, yurtdışına çıkma yasağıyla ilgili olarak da "Mahkeme sonrasında gerekirse hapis yatarım ama vatanımın hapishanesi bile Paris'ten güzeldir benim için.. Buradan ayrılmayı hiçbir zaman için düşünmedim."

* Kıbrıs Kredi Bankası nasıl battı?

* Herşeyden önce Kıbrıs Kredi Bankası'nın ülkenin hem mali hem finans açısından en güvenilir ve en büyük bankalarından biridir. 1978 yılında 800'den fazla ortakla kuruldu. İngiltere'de ve İstanbul'da şubelerimiz var. İftihar edilen bir bankadır. 1997'den sonra devletin imkanlarını yandaşlarına peşkeş çeken zihniyet 50 milyar sermayeyle 30'a yakın banka kurdu. Bu parayla bakkal açılamazken banka kurup çoğunluğunu yandaşlarına dağıttılar.

* Merkez Bankası'nda bulunan 200 milyon dolar "hortumlandı" diyorsunuz..

PARAYI HÜKÜMET KULLANDI
* Esas Merkez Bankası'nın nasıl hortumlandığını sorun. Mevduatların yüzde 15'i Merkez Bankası'na yatırılıyor. Hükümetin tayin ettiği hedeflere aktarılıyor. Bu paralar o hedeflerin dışında kullanıldı. 15 yıldır Eroğlu Başbakan olduğuna göre 200 milyon dolar civarındaki bu paralar o ve hükümetleri tarafından hortumlandı. Krizde Merkez Bankası'nı batan bankaları koruyamayacak kadar aciz bıraktılar. Paralar Eroğlu dönemlerinde kullanılmıştır.

* Denktaş'ın "Dünürlük başka, banka işi başka. Suçluysa cezasını çeker" açıklamasına ne diyeceksiniz?

* Kesinlikle hemfikirim. Mahkeme sonrasında gerekirse hapis yatarım ama vatanımın hapishanesi bile Paris'ten güzeldir benim için.. Buradan ayrılmayı hiçbir zaman için düşünmedim. Bu yurtdışına çıkma yasağının gürültülü bir şekilde alınmasına da gerek yoktur.

2-Medya kavgasına beni karıştırmayın

DENKTAŞ: Dünürüm ciddi bir işadamıdır. Suç işlemişse de yasaların üzerinde değildir

RAUF Denktaş, New York'taki 4'üncü tur barış görüşmeleri sırasında dünürü Salih Boyacı ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Dünürünüz Salih Boyacı hakkında gelişen skandalla ilgili görüşünüz nedir?

* Medya kavgasına beni karıştırmasanız iyi olur. Memlekette huzursuzluk, ekonomik sıkıntı var. Bunun getirdiği mali bunalım var. Ben şimdi New York'ta bütün halk adına yürüttüğüm bir davanın müdaafasını yapıyorum. Gazeteleri okumuş değilim. Yorum yapmam doğru olmaz.

* Salih Boyacı mal varlığına el konulduğunda sizi aradı mı?

* Yasaların üzerinde hiçbir kişi ve makam yoktur. Bu doğrudur. Bunun ötesinde birşey bilmiyorum. Benim dünürüm olmadan önce de bir bankacıydı. Gayet ciddi bir işadamı olarak bilinmektedir. Eğer bir suç işlemişse, dünürüm de olsa yasaların üzerinde değildir.

* Batık bankalara Türkiye'den aktarılan 25 milyon doların dağılımı konusunda hiç bilgilendirildiniz mi?

* Hayır bilmiyordum.

* Kıbrıs'a döner dönmez bu problemlere çözüm getirmek için çaba harcayacak mısınız?

* Cumhurbaşkanı'nın işi değildir. Hükümet yardım istiyorsa bunu vermeye hazırım. Cumhurbaşkanı olarak sıkıntının nereden nasıl kaynaklandığını, incelemek görevimdir.

3-Kriz siyasi değil, basın saptırıyor

Başbakan Derviş Eroğlu: Krizi biz başlatmadık. Bankaların içini biz boşaltmadık. Basın saptırıyor

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Rauf Denktaş'ın dünürünün malvarlığına el konulmasıyla ilgili olarak basının olayları saptırdığını, Rauf Denktaş ile hiçbir çekişmesi olmadığını tekrarladı.

* Banka skandalından bu yana sürekli size yönelik eleştiriler geldi.

* Bu konuyu benimsemem mümkün değil. Basın tarafından saptırılıyor. Krizi biz başlatmadık. Bankaların içini biz boşaltmadık. Banka sahipleri bize kendileri gelip alacaklarını ödeyemediklerini söyleyerek başvuruda bulundu. Salih Boyacı da geldi. Yardım istedi. Biz de kredi verdikleri kişilerden alacakları toplayabilmek için yönetim kurulu atadık. Yönetim Kurulu doğrultusunda şirketlerin mallarına el konulmuştur. Bu siyasi bir karar değildir, mahkemenin ve yönetim kurulunun aldığı bir karardır. Kıbrıs Finansbank'ın avukatı da aynı işlemleri yapacaktır. Banka sahiplerine mallarını devretmemesi yolunda karar çıkarılmıştır.

* Bunların siyasi bir oyun olduğu yolunda basında haberler yeralıyor...

* Benim seçimde aday olmam başka birşey, cumhurbaşkanlığı başka bir şey. Aramızda bir çekişme yok.

* Serdar Denktaş'ın eleştirilerini nasıl yorumluyorsunuz?

* Kıbrıs Kredi Bankası'nın kurtulması için 11 trilyon 176 milyar para aktardık. Bu kadar uğraşan bir hükümete çekişmesinden kaynaklanıyor denmesi yanlıştır.

4-Eroğlu çete reisi

SERDAR DENKTAŞ Eroğlu kendisine karşı oluşturulan platformu yıkmak için bunu yaptı, çete reisi gibi davrandı

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Başbakan Eroğlu'na ateş püskürdü.

* Uygulamaların siyasi olduğunu söylediniz. Başbakan Eroğlu siyasi olmadığını söylüyor.

* İstediği kadar siyasi değil desin, doğru değil. Aslında iki hedef vardı. Birinci hedef Eroğlu hükümetine karşı sürdürdüğümüz ve oluşturmaya çalıştığımız platformu yıkmaktı. Diğeri ise Eroğlu'na karşı çıkma trendinde olan kuruluşlara "Denktaş'ın dünürü de olsanız bakın ben adama neler yaparım" mesajı vermek için yapılmıştır. Sayın Eroğlu bu ülkenin Başbakanı olarak değil bir çete reisi gibi davranıyor. Onun doğru söyleme şampiyonu olmadığını bilmeyen yok. Kindar olduğunu da bilmeyen yok. Onun için başkanı olduğu Ulusal Birlik Partili olmak yetmez. UBP ve Eroğlucu olmak gerekir. Söylemeye çekinmiyorum çünkü ilk değil.

DENKTAŞ YANLISI BASIN SALDIRGAN
Medyada başlayan tartışma sertleşti. Gazete sayfalarındaki eleştiriler hakaretlerle dolu

GÖZLERİ DÖNDÜ
Kıbrıslı (Denktaş yanlısı): Salih Boyacı olayında tam bir siyasal terör yaşandı. Anladık başsavcı hükümetin güdümünde. Peki ya tarafsız olduğuna inandığımız yargıçlarımıza ne oldu? Başsavcı "resmi bilgiler" bayrağı altına sığınarak Güzelyurtlu'nun Rusya'da olduğunu iddia etmiş ve gazetemizi yalancılıkla suçlamıştı. Şimdi hiçbir işe yaramayan "resmi belgeler" dediği o bilgileri uygun bir yere koyması gerekiyor.

YA ÇÖZECEK YA GİDECEK
Yeni Demokrat (Serdar Denktaş'ın partisi DP'nin yayın organı): Ne yaptığını bilmeyen bir hükümetin idaresindeyiz. Ya sorunlarımızı çözecekler ya da gidecekler.

BANKA AVI
Avrupa (Denktaş karşıtı): Hükümet, diğer bankaların malvarlığına el koymaya hazırlanıyor. Boyacı'nın Ticaret Odası, yapılan hareketi "devlet terörü" olarak niteleyerek, DP ile birlikte hükümete karşı atağa kalktı.

BURCU YAKAR - Erkan GÜNTÖRE/ NEW YORK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır