kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye'ye büyük ilgi
IMF toplantılarında uluslararası yatırımcılar Türkiye'ye büyük ilgi gösterdi. 30'un üzerinde banka ve yatırımcı kuruluş Türk heyetiyle görüşmek için randevu aldı

IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için Prag'a giden Türk heyetini yoğun bir program bekliyor. Asya ve Rusya krizlerinden sonra, IMF'nin ekonomik program uyguladığı örnek ülke konumundaki Türkiye'ye yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi. 30'un üstünde yabancı banka ve finans kuruluşu ekonomi kurmaylarından randevu aldı.

IMF Başkanı Köhler ve Dünya Bankası Başkanı Wolfhensohn'la yapılacak görüşmeler, enflasyonu indirme ve ekonomik istikrar programının geleceği açısından kritik önemde gösteriliyor.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'ın başkanlığındaki Türk heyetinde, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in yanı sıra 12 bürokrat daha yer alacak.

IMF Türkiye Masası ile 2001 bütçesinin de ele alınması beklenen görüşmelerin önemi nedeniyle Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Hakan Özyıldız, Maliye Bütçe Genel Müdürü Durmuş Öztek ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da heyete dahil edildi.

Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programa yönelik merak ve ilgi karşısında, 30'un üstünde yabancı kuruluşla randevu ayarlandı. Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) iki toplantısında Türkiye de konuşulacak. Deutsche Bank tarafından düzenlenen "Risk ve geri dönüşleri, Arjantin, Kore, Meksika ve Türkiye" konulu panelde Türkiye'deki gelişmeler anlatılacak. Merrill Lynch'in gelişmekte olan piyasalar yatırımcıları, Türk uzmanlarla bir araya gelecek.

KİMLER YOK Kİ...
Türk heyetiyle görüşecek olan kuruluşlar şöyle sıralanıyor: JP Morgan, UBS Warburg, Commerzbank, Citibank, Goldman Sachs, Royal Bank of Canada, Barclays Bank, ING Barings, Fortis Bank, Hypo Vereinsbank, Chase Securities, The Sumitomo Bank, Salomon Smith Barney, Credit Lyonnais, Moore Capital Strategy Group, First Union National Bank, Bank of Tokyo Mitsubishi, Arab Banking Corporation, American Express Bank, Çek bankaları, ABN Amro, Credit Suisse First Boston, Credit Agricole Indosuez, HSBC Holdings, Chase Manhattan Bank, Lehman Brothers.

3 KRİTİK RANDEVU
TÜrk heyeti hafta sonundan itibaren birer gün arayla üç kritik görüşme gerçekleştirecek. Devlet Bakanı Önal, Hazine Müsteşarı Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Erçel, 23 Eylül Cumartesi günü IMF Başkanı Horst Köhler'le görüşecek. Bu, Türk heyetinin IMF'nin yeni Başkanı ile ilk teması olacak.

25 Eylül Pazartesi günü Dünya Bankası Avrupa ve Merkezi Asya Bölümü Başkan Yardımcısı Johannes Linn'le yapılacak görüşmenin ardından 27 Eylül Çarşamba günü Dünya Bankası Başkanı James Wolfhensohn, Önal ve beraberindeki heyeti kabul edecek. Türkiye'yi ziyaret eden ve oldukça önemli destek mesajları veren Dünya Bankası Başkanı Wolfhensohn'un, ülke yardım stratejisi çerçevesinde Türkiye'ye 5 milyar dolar kaynak ayrıldığını açıklaması nedeniyle, kamu bankaları başta olmak üzere yapısal reformların hızlandırılması mesajı vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

ERÇEL'E İKİ ÖDÜL BİRDEN
Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Prag'da aynı gün iki ödül birden alacak. 25 Eylül Pazartesi günü Global Finance ve Euromoney tarafından ayrı ayrı düzenlenecek törenlerde Erçel, "Geleneksel Yılın Merkez Bankacıları Ödülü"nü alacak.

Türk heyeti gerek bakan ve bürokratları gerekse bankacı ve işadamları ile 27 Eylül akşamı Bankalar Birliği tarafından verilecek resepsiyona katılacak ve bir haftalık temasları değerlendirme fırsatı bulacak. Türk heyeti ayrıca Çek Cumhuriyeti Başbakanı tarafından verilecek özel davete de katılacak.

TOPLANTIDAN
* IMF Başkanı Köhler ve Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn, resmi açılış günü olan 26 Eylül'de sayıları 20 bine ulaşacağı tahmin edilen protestocular tarafından karşılanacak. Göstericiler Prag'a gelmeye başladılar bile. Olayları kontrol etmek için 11 bin polis görevlendirildi.

* Göstericilerin 26 Eylül'de şehir merkezinden kongre merkezine doğru uzanan geniş caddede, delegelerin binaya girişini engelleyecek sembolik bir yürüyüş yapacakları söyleniyor. Ancak Prag polisine göre onların toplantı merkezine ulaşmaları mümkün olmayacak.

* Bu durum Prag halkının hayatını da felce uğratmış durumda. Şehirde 25 Eylül'den itibaren 4 gün tatil ilan edildi. Dükkan sahipleri kepenk indirip indirmeme konusunda kararsız. Şehre gelen 15 bin delege bir yandan satışları artırıyor ancak diğer yandan protestocuların yağma korkusu endişe yaratıyor.

* Protesto eylemcileri, dün toplantılara katılan delegelerden limuzinler ve lüks arabaları bırakıp, otobüse binmelerini, Amerikan tarzı otomobil kültürünü tüm dünyaya yaymamalarını istedi.

* Küreselleşme aleyhtarı "Otomobil Tahripkârları (Car Busters)" adlı eylemci grup üyesi 100 protestocunun temsilcisi, IMF ve Dünya Bankası yetkililerine, "Şişman, tembel bürokratik arka tamponlarınızı bırakın, otobüs ve metroyu kullanın" yazılı pankartlarla çağrıda bulundu.

* Toplantılara karşıt zirve düzenleyen protesto eylemcileri ile görüşen Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn, yoksullukla mücadeleyi hedefleyen bu uluslararası kuruluşun siyasi reform aracı olmasıı gibi gerçekçi olmayan beklentilere tepki gösterdi. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Havel de tarafsız tavrı tercih ederek, dün protestocuları çaya davet etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır