kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KDV artışı Koç'u şaşırttı
Rahmi Koç, motor hacmi 1600 cc'nin üzerindeki otolara getirilen yeni KDV'yi yüksek bulduğunu belirterek, "Ben daha güçlü motorlarda bunu yaparlar diyordum" dedi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, motor hacmi 1600 cc'nin üzerinde olan otomobillerin Katma Değer Vergisi oranının yüzde 40'a yükseltilmesinin kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.

Koç Holding'in Nakkaştepe'deki merkezinde düzenlenen "Denizlerin Kirliği ve Türk Boğazlarının Olası Fekaletlerden Korunması" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, otomobildeki KDV oranlarının artışıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Otomobildeki KDV oranlarının artışı bana da sürpriz oldu. Otosan'ın Genel Müdürü'nden bilgi aldım. Oldukça yüksek gibi gözüküyor. Ben daha güçlü motorlarda bunu yaparlar diyordum. 1600-2000 cc arasında yaptılar ki benim için de sürpriz oldu."

Koç, doların değer kazanması ve petrol fiyatlarının yükselmesine ilişkin olarak ise "Bir tedirginlik hakim. Tedirginlikten ziyade bir belirsizlik var. Bu da büyük ölçüde petrol fiyatlarından doğuyor. Yalnız bizim memlekette değil ABD'de çok büyük bir belirsizlik var" diye konuştu. Petroldeki gelişmelerin bir belirsizlik yarattığını vurgulayan Koç, bunun Intel gibi büyük kuruluşların da kârlılık ve satışlarını olumsuz etkileyeceğinin söylendiğini bildirdi. Rahmi Koç, "Bu oralarda böyle olunca, bizlerde başka türlü olması mümkün değil. Buradaki büyük sual, hükümetimizin petrol fiyatlarındaki artışı piyasaya yansıtıp yansıtmayacağı... Yansıtacaksa da ne derece olacağı çok mühim. Ona hükümetimiz karar verecek" dedi. Bu durumun bütün dünyayı ilgilendirdiğini anlatan Koç, durumun OPEC'in önümüzdeki ay yapacağı toplantıda ele alınacağını hatırlattı.

'Deniz kirliliği eğitimle engellenir'
Türk deniz ve boğazlarının kirlenmesini önlemek ve mevcut kirliliği temizlemek için çalışmalar yapan Deniztemiz Derneği-TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yapan Rahmi Koç, deniz kirliliğinin önüne geçilmesinin yolunun eğitimden geçtiğini söyledi. Rahmi Koç tarafından plaket verilen Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, deniz kirliliğine yol açan nedenlerin başında kanalizasyon, sanayi atıkları ve gemilerden sızan atıkların geldiğini ancak nehirler yoluyla denizlere dökülen atıkların da bunda etkili olduğunu vurguladı. Deniz kirliliği hakkında teknik ve istatistiksel bilgiler veren Deniztemiz-TURMEPA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Cerrahoğlu da, denizlere sızan 100 bin ton petrolün yalnızca yüzde 10'unun gemilerden kaynaklandığını söyledi.

Bülent ERGÜN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır