kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tahvil, orta direği ev sahibi yapacak
ABD İpotekli Konut Kredileri Birliği ve GYODER'e göre, uzun vadeli konut kredilerinin yaygınlaşması için uzun vadeli tahvil ihracı şart

ABD Federal İpotekli Konut Kredileri Birliği Fannie Mae'nin yöneticilerinden Juan Wilson, Türkiye'deki özel sektör uzmanlarının işbirliğine yakın tavırlarından çok etkilendiklerini belirterek, "ABD'de orta gelirlileri konut sahibi yapabilmek için vergi muafiyeti ile faiz ve ipotekte indirimler uygulanıyor. Sizin ülkenizde de böyle teşvikler gerek" dedi. Fannie Mae'yi Türkiye'deki gayrimenkul ve ve finans çevreleri ile iki gün süren bir seminerde buluşturan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Hakan Kodal da, bankaların bilançolarının gayrimenkul talebini karşılamaya yetmeyeceğini belirterek, "Sade vatandaşın ev alabilmesi için ikincil piyasa mekanizmalarının ve yurt içindeki teşvik ayaklarının oturtulması; konut kredilerinin banka bilançolarından yavaş yavaş çıkması lazım" diye konuştu.

Bu bir başlangıç
Fannie Mae modelinden dersler çıkarıp Türkiye'de böyle bir kuruluşun nasıl oluşturulacağını görmek istediklerini söyleyen Kodal, bu buluşma, bu konudaki ilişkinin ilk adımı" dedi. Bazı bankalara yurt dışından belli fonların geldiğini, ancak şu anda bunun limitli olduğunu belirten GYODER Başkanı Hakan Kodal, şunları söyledi:

"Taleple orantılı olarak baktığımızda bankaların bilançoları, aktif-pasif yapıları potansiyeli karşılamaya yeterli değil. Şu anda talebi karşılayacak yeterli fonlama yok. Birtakım vergi avantajlarıyla desteklenen konut kredileri çıkartılsa piyasada gerçekten patlama yaşanacak. Bankalar makroekonomik dengeler daha fazla oturmadan bilançolarında belli bir miktarın üzerinde risk almak istemeyecekler. Yurt dışı piyasalar bugün tam bir stabilizasyon olmadan çok uzun vadeye çok sıcak bakmıyorlar. Özetle, şu anda başlayan ivme; bir fonlama ve bir ikincil piyasa organizasyonuyla desteklenmezse üst kesime yönelik ürünlerle sınırlı kalacak. Orta gelir düzeyine yönelik ürün çıkması için ikincil piyasalar şart."

Fannie Mae'deki tek Türk
SEMİNERE, Fannie Mae'de finans analisti olarak görev yapan ve grubun tek Türk uzmanı Şükrü Saman da katıldı. ABD'de çeşitli muhasebe standartlarının şirket bünyesine entegrasyonu konusunda da çalışan Saman, Fannie Mae'nin "en iyi başarı" ödülünü kazandı. Saman, Fannie Mae'den önce 1998-1999'da American Technologies & Sciences'da danışmanlık yapıyordu. Saman, "İleride belli bir fırsat olursa Türkiye'de konut finansmanını geliştirmek açısından çalışmalar yapacağız" dedi.

538 milyar dolar konut kredisi verdi
Fannie Mae, ABD'nin en büyük uzun vadeli ipotekli konut kredisi sağlayan finans kuruluşu. Faaliyet gelirlerini ipotekli konut kredisi ve konut kredisi alacaklarına dayalı menkul kıymetler için tahsil edilen garanti primlerinden sağlıyor. 1999 sonu itibariyle portföyündeki konut kredilerinin tutarı 528 milyar dolar. Şirket, 1938'den bu yana 30 milyon Amerikalı'yı ev sahibi yaptı.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır