kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rüşvet skandalını ölmeden itiraf etti
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın hileli ihale yaptığı, üstelik siyasi partilere pay dağıttığı iddiası ortalığı karıştırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın rüşvet aldığı iddiası Fransa'yı karıştırdı. Chirac büyük bir öfkeyle iddiaları yalanlarken, rüşvet aldığının kanıtı olarak sunulan kaset Fransız TV'lerinde "best seller" gibi gösteriliyor. Olay, önceki gün Fransa'nın ciddi gazetelerinden Le Monde'un haberiyle patladı. Chirac'ın partisi Cumhuriyet İçin Birlik'in (RPR) uzun süre Finansman Müdürü olan ve geçen yıl hayatını kaybeden Jean-Claude Mery'nin ölmeden önce videoya kaydettiği "itiraf" görüntüleri Le Monde'da yayınlandı. Aynı akşam bütün televizyon kanallarının birinci haber olarak verdiği olay Fransız siyasi çevrelerinde bomba gibi patladı.

Chirac ve partisinin kamu ihalelerinde hile yaptığı, üstelik diğer siyasi partileri de "oyununa" dahil ettiği iddiaları karşısında Başbakan Lionel Jospin hiçbir açıklama yapmazken, diğer sol partililer yaptıkları açıklamalarda tedbirli olmaya dikkat ettiler.

SOSYAL KONUTLAR İHALESİ
"Herkes için hiçbir şeyin gizli kalmaması için" bu itirafları yapmaya gerek duyduğunu belirterek video kasetteki konuşmasına başlayan Jean-Claude Mery, ilk önce direkt olarak Jacques Chirac'ı hedef alıyor. 1986 yılında Sosyal Konutların (HLM) sıcak su şebekesinin yapımını öngören proje için açılan ihalenin La Compagnie Generale des Eaux (Vivendi) adlı firmaya verilmesi için bizzat kendisinin de bulunduğu bir sırada, firma yetkililerinin 5 milyon Frankı dönemin Başbakanı Jacques Chirac'ın gözleri önünde Başbakanlık kabinesi şefi Micheal Roussin'a verdiklerini açıklıyor. Jean-Claude Mery, olayın Başbakanlık konutu Matignon'da gerçekleştiğini ifade ediyor. Aynı ihale için Chales Pasqua'yı hedef alan Mery, dönemin bakanlarından Pasqua'nın da başka bir firma olan Techni ile görüştüğünü, ancak Chirac'ın tepkisi yüzünden görüşmeleri kestiğini öne sürüyor.

KASET BAĞIMSIZ GAZETECİDEN GELDİ
1990'lI yıllarda kurduğu bir şirketle, skandal boyutlu haberleri satmaya başlayan Fransa'nın önemli bağımsız gazetecilerinden Arnaud Hamelin, Jean-Claude Mery'nin itiraflarını içeren kasetin kendisi tarafından kaydedildiğini söyledi. Mery'nin isteği üzerine kaseti kaydettiğini söyleyen Hamelin, elinde kasetle hemen hemen Fransa'nın önde gelen bütün basın kuruluşlarını dolaştığını belirtti. En sonunda Le Monde ile anlaşan Hamelin, kaset karşılığı olarak aldığı parayı açıklamadı. Ancak devlet kanallarından France 3 kasetteki açıklamaların her dakikası için 10 bin ile 20 bin Frank arası bir para ödediğini açıkladı.

CHİRAC KIZGIN
CHİRAC kasete büyük tepki gösterdi. Kendisi ve RPR'e iftira atıldığını öne süren Chirac, "Bu aymazlıktır. Ortada dönen bu yalan ve iftiralar yüzünden çok öfkeliyim. Söz konusu iddialar 14 yıl öncesine dayanıyor. Neden 14 yıl boyunca açıklanmadı da referanduma 3 gün kala açıklanıyor" dedi.

Kazım AKAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır