kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otomobile geçit yok
AB ülkeleri dün rahat bir nefes aldı. "Kentte, arabamsız" kampanyasına katılan 650 Avrupa kenti ve kasabasında motorlu taşıtlar yola çıkmadı. Lüleburgaz da kampanyaya destek verdi

HEM artan akaryakıt fiyatlarını protesto etmek hem de arabalardan çıkan zehirli egzoz gazını ve gürültüyü önlemek için dün Avrupa Birliği ülkelerinin birçok kenti arabasız bir gün geçirdi. 650 kent ve kasaba "Kentte Arabamsız" kampanyası sayesinde diğerlerinden daha temiz bir gün yaşadı. Avrupa Birliği'nin de siyasi ve mali destek verdiği bu kampanya sayesinde kısa süre için bile olsa yaklaşık 65 milyon kişi gürültüsüz, egzoz gazından uzak ve dumansız bir günün tadını çıkardı.

BU YIL ÜÇÜNCÜ
Bu kampanya ilk olarak 1998 yılında Fransa'nın öncülüğünde başlatıldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Kentte, arabamsız" kampanyasına bu yılki en büyük destek 215 kentle İspanya'dan geldi. İtalya 160, Fransa 71, Almanya 60, Avusturya 41, Yunanistan 58, İngiltere ve Danimarka 10, Belçika 9, Portekiz ve Finlandiya 7, İsveç ve İrlanda 5, Lüksemburg ise 3 kentle, İspanya'yı izledi.

Kampanyanın amaçı toplu taşımacılığı ön plana çıkartmak ve yönetimin dikkatini ulaşım olanakları üzerine çekmek. Bu ulaşım olanakları arasında bisiklet ve doğal gazla çalışan otobüsler geliyor. Avrupa'da olmamasına rağmen güneydoğu Asya ülkesi Tayland da destek verdi. Ülkenin Başbakanı evinden 1 km uzaktaki ofisine bisikletle gitti.

Bu arada Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi de aynı kampanyaya katılarak AB'li olduğunu ilan etti. Belediye'nin çağrısına uyan çok sayıda vatandaş, otomobillerini kullanmayınca ilçede egzoz kokmayan bir gün yaşandı.

TÜRKİYE'DEN DESTEK
Kaymakam Ünal Erdoğan, DSP Kırklareli milletvekilleri Necdet Tekin ve Nural Karagöz, Belediye Başkanı Emin Halebak'ın da yer aldığı kortej, İstanbul ve Fatih caddelerinde yürüdü.

Çok sayıda vatandaş ve çocuğun da katıldığı yürüyüşte, "Avrupa kenti Lüleburgaz, 22 Eylül'de Avrupa kentleriyle birlikte otomobilsiz gün etkinliklerinde yerini alıyor" yazılı pankart taşındı.

Aynı kampanyaya , Antalya'nın turistik beldelerinden Göynük Belediyesi de destek verdi.

Belediye Başkanı Hasan Kal, sabah işine gitmek için makam otosu yerine atı tercih etti.

Başkan, "Bizde bisiklet yok at var. Uygulamaya biz de at sırtında destek vermek istedik" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır