kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Piyasanın üç beklentisi

Borsanın Haziran ayından itibaren içine girdiği "Eylül'de yükselir" beklentisinin gerçekleşeceği aydayız. Ancak piyasanın canlanacağına yönelik işaretler henüz ortada yok. Haziran ayı, Temmuz ayı, Ağustos ayı nasıl geçmişse, Eylül ayı da, öyle geçeceğe benziyor.

Piyasalar birşeyleri beklemeyi sürdürüyor.

Sadece piyasa değil, Türkiye'nin kredi notunu arttıracak olan rating kuruluşuları da bekliyor.

Bekleyen bir başka kuruluş da Dünya Bankası. Mali sektör uyum kredisini vermek için kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda hükümetin atacağı adımı bekliyor.

Yabancı yatırımcılar da Türkiye'ye gelmek için bekliyor.

Peki nedir bu beklentiler?
* Rüştünü ispat- Beklentilerden biri enflasyonu düşürme programının rüştünü ispat etmesi. Şimdiye kadar yapılanlar kötü değil. Ancak yapılacakların da garantisi değil. Yapısal önlemlerin yaz aylarında durması, cari açıktaki büyüme, enflasyonda istenen düşüşün henüz yakalanamamış olması, piyasaları ve rating kuruluşlarını Eylül ayı enflasyon sonuçlarını beklemeye itiyor. Eylül enflasyonu sonbahar ve kış aylarında enflasyonun gireceği platonun bir öncü göstergesi niteliğini taşıyor.

* 2001 bütçesi- Hem rating kuruluşları hem de piyasaların Eylül enflasyonu ile bekledikleri bir başka ekonomik veri de 2001 bütçe taslağı. Hükümetin ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılığını gösterecek olan bu bütçe, Ekim ayı ortasında kamuoyuna açıklanacak. Bütçe taslağı beklendiği gibi hazırlanırsa, aynı zamanda 2001 yılının satın alınmasını başlatabilir. Rating kuruluşlarının kararını olumlu etkileyebilir.

* Mahkeme kararı- Üçüncü ve belki en önemli beklenti ise Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi hakkında vereceği karar. Kararın Meclis'i bir ara seçime götürmesinden korkuluyor. Bunun da, ekonomik programın uygulanmasına ara verdirmesinden endişe edilirken, siyasi istikrarsızlığı başlatmasından da kuşku duyuluyor.

Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını piyasalar kadar rating kuruluşları ve yabancı yatırımcılar da dört gözle bekliyor.

* Beklemeye devam- Bu gelişmeler olumlu anlamda netleşmedikten sonra, yabancı yatırımcıların akın akın gelmesini beklemek zor. Piyasalar, sürmekte olan IMF ile görüşmelerini, ardından hazırlıkları başlayacak olan 2001 yılı bütçesini, Eylül enflasyonunu ve rating artışını bekliyor. Gerçekleşmelere göre de yönünü belirleyecek.

Sonuç Ğ "Bütün umudum kendimde."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır