kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"30 yıl önce Ecevit'in romantik hayali dendi"
Ecevit, "30 yıllık rüyam gerçek oldu. O zaman hafife alınmış, Ecevit'in romantik hayali denmişti" dedi

Başbakan Bülent Ecevit'in 1974 yılında ortaya attığı köy-kent projesi Ordu'nun Mesudiye ilçesinde hayata geçiriliyor. Ecevit, ilçeye bağlı Çavdar Köyü merkezli olmak üzere, Esatlı, Ilışar, Göçbeyi, Dayılı, Yuvalı, Çardaklı, Kışlacık ve Türk Köyü'nü içine alan projeyle ilgili çalışmaları yerinde görmek için dün Çavdar'a gitti. "30 yıllık rüyam gerçek oldu" diyen Ecevit, köy-kentlerin "köylülükten şehirliliğe yumuşak geçiş sağlayacağını, köyden kente göçü tersine çevireceğini ve sosyal patlamaları önleyeceğini" söyledi. 1978 yılında yine Ecevit'in girişimi ile Bolu'nun Taşkesti ilçesinde yapılan ve olumsuz sonuçlanan köy-kent girişiminin ardından Mesudiye'de daha geniş kapsamlı ilk köy-kent kurulmasına dönük çalışmalar 2.5 ay önce başladı.

BRİFİNG ALDI
Başbakan Ecevit, dün eşi Rahşan Ecevit ile birlikte köy-kentin merkez köyü olan Çavdar köyüne gitti. Proje hakkında brifing aldı ve yol temeli attı. Brifingde, 9 köy birleştirilerek, 10 bin nüfuslu bir köy-kent oluşturulmasına yönelik projenin aşamaları hakkında bilgi verildi.

Ecevit, kendisine verilen brifingin ardından, Mesudiyeliler'e hitap etti. Ecevit, projeyi ilk kez 1978'de Bolu'nun Taşkesti ilçesinde denediklerini ve bir yılda olumlu gelişmeleri gördüklerini ancak projenin daha sonra durduğunu söyledi. Ecevit, köy-kent projesini ortaya attığında "Bu Ecevit'in romantik hayali denildi. Ciddiye alınmadı. Ancak 4-5 yıl önce terör ve göç olayları yaşandığında, 'Ah keşke, köy-kentler kurulsaydı' diyenler oldu" dedi.

NEDEN KÖY-KENT
Köy-kent projesinin amacının köylüleri yerlerinden yurtlarından etmek olmadığını belirten Ecevit, köy-kent projenin amacını şöyle anlattı:

"Şehirdeki tüm imkanların köylünün ayağına gelmesi amaçtır. 1960'lı yılların başında Çalışma Bakanı iken işçilerin hür toplu sözleşme ve sendikalaşması konusunda adımlar attık. Bu adımlar için hakça adımlar denildi. Ben bunu yeterli bulmuyordum ve katılmıyordum. Çünkü, işçiden sonra köylüyü kurtarmak gerekiyordu. Çünkü halkın çoğu köylüydü. Şimdi de Türkiye'nin yüzde 40'ı köylü. Bu nedenle köy-kent projeleriyle köyleri değil ama köylülerin gücünü, girişimciliği birleştireceğiz. Bunu yıllardır anlatamadık."

Ecevit projeyle okul ve sağlık konusunda personel tasarrufuna gidileceğini, bu tasarrufun da yatırıma yönlendirileceğini belirterek, "Köylülükten, şehirliliğe yumuşak geçiş sağlanacaktır" dedi.

Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır