kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Askeri cezaevinde faili meçhul
Jandarma eri Burak İnci askerden döndükten sonra fazla izin yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Askeri cezaevinden gelen, ölüm haberi oldu

ANAP Milletvekili Bülent Akarcalı:

Burak İnci'yi kim öldürdü? Askeri cezaevine nasıl silah sokuldu? Askeri cezaevinde esrar ticareti yapıldığı doğru mu?

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu:

Burak İnci, isyanda başına isabet eden bir mermi sebebiyle ölmüştür. Esrar ticareti konusunda, inandırıcı delil bulunamamıştır.

Burak İnci, askerliğini Çorlu'da Jandarma olarak tamamlamıştı. Tezkeresini aldıktan 9 ay sonra, "hile yaparak fazla izin kullandığı" gerekçesiyle tutuklanıp 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'ne konuldu. Cezaevine girdikten bir ay sonra; 13 Mayıs 2000'de 22 yaşındaki Burak kafasına sıkılan kurşunla öldü.

Nişanlısı ve ailesi çıkacağı günü beklerken, 13 Mayıs günü, bir görevli geldi, ölüm haberini verdi. Normal, "sıradan" bir haber gibi. Sade ve soğuk... Görevlinin elinde Çorlu 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın "Defin ruhsatı" başlıklı yazısı vardı. Yazıda "13.05.2000 tarihinde ateşli silah yaralanması sonucu vefat eden Burak İnci'nin ölüm olayı ile ilgili Askeri Savcılığımızca adli işlemler tamamlanmış olduğundan C.M.U.K.'nun 158. maddesi gereğince defnine izin verildi" deniliyordu.

Bildirim, anında çığlığa dönüştü. Acı o kadar büyük, ağıt seslerinin tonu o kadar yüksek, haber o kadar korkunçtu ki, İstanbul'daki çığlık, Meclis'te bile yankılandı.

BURAK İNCİ'Yİ KİM ÖLDÜRDÜ?
Olayı duyan ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı, karanlık noktalar için sorular hazırladı. Her soru "kurşun" gibi sert, ama yanıtları ailenin yanan yüreğine serpilecek su kadar gerekliydi. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'na yazılı yöneltilen sorular "Burak İnci'yi kim öldürdü" diye başlıyor ve devam ediyordu: "Failler niçin belirlenemedi? Askeri cezaevine kim, nasıl silah sokabildi? Askeri cezaevinde esrar ticareti yapıldığı doğru mu? Burak İnci'nin bu ticarete bulaşmak istemediği için öldürüldüğü iddiası araştırıldı mı?"

Akarcalı'nın 31 Mayıs 2000'de Bakan Çakmakoğlu'na yönelttiği "kurşun" gibi sorular bir ay süreyle Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili birlikte dolaştıktan sonra, kısıtlı ancak çok çarpıcı bilgiler içeren bir yazılı yanıt geldi. Bakan, faili açıklayamadı. Ama yanıtları; askeri cezaevinde de isyan çıktığını ve Bayrampaşa gibi silah sokulabildiğini ilk kez duyuruyordu.

Son 5 yılda 13 mahkum öldü
ANAP Milletvekili Bülent Akarcalı'nın sorularına Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'ndan net yanıtlar geldi. İşte Akarcalı'nın 11 sorusuna karşılık, Bakan Çakmakoğlu nun verdiği 5 yanıt:

1- Soru önergesinde adı geçen er Burak İnci, askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçundan 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde tutuklu iken, 12 Mayıs 2000 tarihinde cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler tarafından çıkarılan isyan sırasında, başına isabet eden bir mermi sebebiyle ölmüştür.

2- Bu olayla ilgili olarak; 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hazırlık soruşturmasına devam edilmektedir.

3- Ölüm olayı ile ilgili olarak anılan Askeri Savcılıkça yürütülen hazırlık soruşturmasının gizliliği açısından, yazılı soru önergesinin 1,2,3,5,6 ve 8'inci sorularına cevap verilememiştir. Askeri Savcılığın soruşturma sonucuna ilişkin kararı, talep edildiği takdirde bilahare gönderilecektir.

4- 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde esrar ticareti yapıldığına ilişkin yaptırılan soruşturma sonucu, kamu davası açılmasını gerektirecek inandırıcı deliller bulunamamıştır.

5- Sözkonusu soru önergesinde adı geçen Burak İnci de dahil olmak üzere, askeri cezaevlerinde son beş yıl içerisinde intihar ve hastalık sonucu 13 ölüm olayı meydana gelmiş ve her olay ile ilgili yasal işlem başlatılmıştır..."

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır