kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

İhracat Ağustos'ta sevindirdi: %14.3
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayı ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 14.3'lük artış kaydederek, 2.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini açıkladı. Ocak-Ağustos dönemini kapsayan sekiz aylık ihracat artışı ise yüzde 4.3 oldu. TİM Başkanı Okan Oğuz, Ağustos ayı ihracatında gerçekleşen artışın, büyük ölçüde dönemsel etkenlerden ve iç talepten kaynaklandığına dikkat çekti. Oğuz, "Ağustos ayı rakamları sevindirici olmakla birlikte, ihracatta genel olarak iyileşmeden sözetmek için henüz vakit erken" dedi.

ABD ile AB vergi için kapışıyor
ABD, Avrupa Birliği'nin (AB) tüm itirazlarına rağmen, Amerikan ihracatçılarına milyar dolarlık vergi indirimleri planını uygulamaya kararlı. Bu meselenin, ABD ile AB'yi son derece önemli bir ticaret savaşının eşiğine getirmesi bekleniyor. AB, Amerikan Dış Satışlar Şirketi (FSC) programıyla, global ticaret kuralları çerçevesinde Amerikan ihracatçılarına vergi indirimleri sağlanması programını reddetti. ABD'nin ihraçatçılara vergi indirimi, yılda 4 milyar dolara varan vergi indirimleri sağlayacak.

3. Ek Niyet Mektubu Ekim'de
IMF'nin gözden geçirme ziyaretlerinin hemen ardından gündeme gelen Ek Niyet Mektubu, bu kez Ekim ayında verilebilecek. IMF ve Hazine yetkililerinden alınan bigiye göre, 2001 yılı bütçe rakamlarının kesinleşmemesi ve IMF ile görüşmelerin devam etmesi nedeniyle, Ek Niyet Mektubu hazırlıkları Eylül ayında da sürdürülecek. IMF'nin, üçüncü gözden geçirme incelemelerinin yoğun ve yüklü olduğunu belirten yetkililer, 2001 yılı makro ekonomik programını belirleyecek olan 2001 bütçesinin kesinleşmesinin mutlaka bekleneceğini kaydettiler.

Dolarda hızlı düşüş
ABD Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmadığı beklentisinin kuvvetlenmesi, doları hızla aşağıya çekti. Perşembe günü euroyu 0,88'le tarihinin "yeni en düşük seviyesine" yollayan dolar, Cuma günü akşam saatlerinde hızlı değer kaybına uğradı. Euro/dolar paritesi 0.90'nın üzerine çıkarken, dolar marka karşı 3 fenik'ten fazla gerileyerek 2.1660'a indi. Bu hareketliliğe yol açan neden ise ABD'de işsizlik verisinin yüzde 4.1'e yükseldiğinin açıklanması oldu. Ülkede ekonominin soğuduğuna işaret eden bu veri beklenilenin de üzerinde çıktı. FED geçen yaz aylarından itibaren faizlerini 1 puan yükselerek ekonomideki fazla ısınmadan doğan enflasyonist baskıları durdurmaya çalışıyor. Tüketim, işsizlik gibi veriler FED'in bu konuda başarılı olduğunu gösterse de, Merkez Bankası Başkanı Greenspan'in, "Henüz tam ikna olmadık" şeklindeki açıklamaları, piyasaların tansiyonunu yükseltiyor. Dünya piyasaları ABD Merkez Bankası ve ketum Başkanı Greenspan'in gölgesinden bir türlü çıkamıyor.

"İç talebe fren şart"
ABN-AMRO, yayınladığı Türkiye raporunda 8 aydır uygulanmakta olan dezenflasyon programında gözlerin ekonomideki ısınmaya çevrildiğini belirtti. İthalata bağlı olarak yüzde 4.4 olarak gerçekleşen ikinci çeyrek büyümesinin ekonomide ısınmaya neden olduğunun altını çizen raporda, cari açıktaki artışa dikkat çekildi. Raporda, ikinci çeyrekte cari açığın 5.6 milyar dolar olarak gerçekleştiği de belirtilirken, yılsonu cari açık beklentisi 7 milyar dolar olarak açıklandı. Geçen yıl 103 milyon dolar düzeyinde olan açığın giderek büyüdüğü belirtildi. Üçüncü çeyrekte turizm gelirlerindeki artış sayesinde büyümenin içinde ithalatın payının azalacağının ifade edildiği raporda, faizde hafif bir artış meydana gelebileceği dile getirildi. İç talepteki artışın dizginlenmesi gerektiği belirtilen rapor, bunun yolunun da faizleri kademeli olarak yukarı çekmek olduğu yorumunu yaptı. Önlemlerin alınmaması ve turizm gelirlerinin beklenen ölçüde olmaması halinde cari açığın 9.5 milyar doları bulabileceği belirtilen raporda, Türkiye'nin bundan sonraki dönemde daha sıkı mali politikalar izlemesi gerektiği de belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır