kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsanın gözü IMF'de
İstanbul Borsası, düşüşten bir türlü yakasını kurtaramıyor.

Para sıkışıklığının sürmesi ve siyasetteki belirsizliğe geçici de olsa yüzde 150'lerin üzerine çıkan repo faizleri eklenince borsa yine satıcılı seyirden kendini kurtaramadı. Sıkışık ve yatay seyir nedeniyle endeks haftayı binde 14 gibi küçük çaplı bir yükselişle tamamladı.

Haftaya 12 bin 960 seviyesinden başlayan borsa, Salı günü yaşanan yükselişle 13 bin 308 puana çıktı. Bu arada işlem hacminde küçük çaplı da olsa bir artış gözlendi. 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili sonrası piyasadaki Türk Lirası sıkışıklığının artmasıyla yüzde 150'ye çıkan repo faizlerini bahane eden borsada, satışlar Perşembe ve Cuma günü hızlandı. Satışların etkisiyle 12 bin 900'lere kadar gerileyen borsa, tepki alımlarının etkisiyle hafta boyunca 13 binde tutunmayı başardı.

Borsanın bu hafta da 12 bin 500-14 bin aralığındaki yatay seyrini sürdürmesini bekleyen borsacılar, bugün açıklanacak Ağustos ayı enflasyon datalarının önemli bir gösterge olacağını belirtiyor. Borsada beklenen çıkış için henüz bir sinyal olmadığını da kaydeden borsacılar, IMF görüşmelerinin yakından izleneceğini söylüyor. Endeksin 13 bini dip yapmaya çalıştığını vurgulayan bir borsacı, "Borsaya çıkış için yeterli parayı girişi yok. Ama endeks 13 binin altına da inmiyor" dedi.

'Borsa Ekim, Kasım'ı bekliyor'

METİN AYIŞIK / Alternatif Yatırım
Bu hafta borsanın yönünü belirleyecek olan Ağustos ayı enflasyon dataları olacak. Piyasadaki genel beklenti, enflasyonun yüzde 1 oranında gelmesi yönünde. IMF heyetinin temasları sürüyor. Bu cepheden gelecek olumlu açıklamalar, beklenen çıkışı başlatabilir. Para sıkışıklığı hala etkisini koruyor. Ama yatırımcıların yavaş yavaş alıma geçmelerini öneririm. Çünkü fiyatlar alım için uygun seviyelerde. 13 bin seviyesinin dip olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde piyasada 2001 yılına ilişkin beklentiler satın alınacak. Bu alımların da Ekim ayında gelmesini bekliyorum.
Türkiye büyümeye doğru gidiyor. Beklenen büyüme şirketleri de olumlu etkileyecektir. Bunlara ek olara borsa cazibesini koruyor. Çok hızlı çıkış olmasa da 2-3 ay içinde beklentilerin ön plana çıkmasıyla yeniden alımlar başlayacak. 9 ve 12 aylık bilançoların da iyi gelmesini bekliyorum. Dolayısıyla Ekim sonu, Kasım başında borsada bir hareketlilik yaşanabilir. Ama siyasi arenada bir sorun yaşanmaması koşuluyla.

'Yönü siyaset belirleyecek'

FATİH ARABACIOĞLU/ Deniz Yatırım
Ağustos ayı enflesyon dataları önemli ancak, artı ya da eksi yönde çok süpriz bir rakam açıklanmadığı sürece gelecek dataların borsayı etkilemesi minimüm düzeyde olacaktır. Endeks yine çok dar bir aralıkta hareketini sürdürecektir. IMF'den gelecek açıklamalar borsanın yönünü tayin edecek bir başka gelişme.

Borsada geçen hafta, gelen satışlar karşılandı. Endeks 13 binin üzerinde tutulmaya çalışılıyor. Piyasada sıkıntı yaratabilecek tek konu Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla gündeme gelebilir. Memurlara ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Meclis'te görüşülecek. Ayrıca af ve Fazilet Partisi ile ilgili kararlar gündemin ana maddeleri olacak. Piyasa siyasi belirsizliği sevmiyor. Bu nedenle bu gelişmeler borsayı olumsuz etkileyecektir. Bu sorunlar halledilmezse hacim daha da daralacak. Politikada herhangi bir sorun yaşanmazsa Ekim ayında bir çıkış başlayabilir.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır