kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otomobil alırsan, gıdandan kesersin!
Faizlerin düşmesiyle birlikte tüketici kredilerine gelen talepte hızlı bir artış oldu.

Veriler özellikle otomobil ve beyaz eşyada talebin yükseldiğini gösteriyor.

Yılın ilk altı ayındaki harcama miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 oranında artış kaydetti.

Bu harcamaların bir kısmı da tüketici kredileriyle yapıldı. Geçen yıl yüzde 8 civarındaki aylık faiz seviyesi yıl sonuna doğru yüzde 6'ya, yılbaşından itibaren de kademeli olarak yüzde 4'ün altına indi. Uzun süredir böyle bir faiz görmeyen tüketici de hemen kolları sıvayıp, harcamaya koyuldu.

Tüketici kredilerine bakıldığında yılbaşından 18 Ağustos'a kadar geçen sürede toplam artış yüzde 278'e ulaştı. 2.7 katrilyondan fazla, yani yaklaşık 4.5 milyar doların üzerinde tüketici kredisi kullanıldı. Bankaların halen uyguladıkları faiz oranları, ihtiyaç kredisinde en ucuz yüzde 3.50, en pahalı da yüzde 5 seviyesinde. Otomotiv şirketleriyle yapılan anlaşmalar sonucunda taşıt kredilerindeki durum daha iyi. Genelde yüzde 3 civarında aylık faizle kredi bulunuyor.

Bu oranlar kısa süre öncesindeki yüzde 6'lık, yüzde 8'lik faizleri hatırlayanlar için çok ucuz olabilir. Ancak ileriyi düşünerek kredi almakta yarar var. Çünkü otomobil için kredi alanların, hesaplarını iyi yapmadıkları taktirde ilerki aylarda temel ihtiyaçlarından kısma riski çok yüksek.

Neden riskli?
Yüzde 3'ten alınan bir kredinin yıllık faiz yüzde 42.50'ye denk geliyor. 100 liralık kredi için 42.50 lira faiz ödeyeceksiniz. Önümüzdeki bir yıl içinde enflasyonun ortalama yüzde 25 olacağını varsaysak, tüketici yüzde 15'e yakın reel faiz ödeyecek.

Diyelim ki, kredinin vadesi iki yıl. Sabit faizli kredinin maliyeti bir sonraki yıl daha da artacak. Aylık enflasyon yüzde 1'lere doğru inerken, siz aylık yüzde 3 faiz ödemeye devam edeceksiniz. Ortalama yıllık enflasyon yüzde 15'e indiğinde, reel faiz yüzde 25'e doğru tırmanacak.

Durum bununla da kalmıyor...
Hızla gerileyen faizlerin ortaya çıkardığı bir başka gerçek daha var. Şimdiye kadar yüksek reel faizle geçinen şirketler, maliyetlerini kısmak için ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Maaş zamlarında geçmiş değil, gelecek enflasyona göre zam yapılıyor. Giderler gözden geçiriliyor.

Bu, şu anlama geliyor: Otomobil kredisi için ilerde ödenecek taksitin bütçedeki yükü her ay daha fazla artacak. Çünkü maaşlar reel olarak azalacak. Ama sağlık, eğitim, gıda gibi temel ihtiyaçların fiyatları daha fazla yükselecek. Dolayısıyla otomobile ayrılan para, gün geçtikçe temel giderler için ayrılan paradan daha fazla pay çalmaya başlayacak.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır