kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsa sınırda
Yılbaşından itibaren dolar bazında yüzde 40'a yakın değer kaybeden İstanbul Borsası, alım yapacak yatırımcı bekliyor.

Endeks, 20 bin seviyesinden 13 bine kadar geriledi. Son tartışmalar "Burada mı kalacak, yoksa 10 bine inip mi yükselecek" üzerinde yoğunlaşıyor. Bu da aynı zamanda İMKB ucuz mu, pahalı mı tartışması yaratıyor.

Borsanın son verilere göre fiyat kazanç (F/K) oranı, yani bir şirkete yatırdığınız paranın o şirket tarafından kaç yılda kazanıldığını gösteren oran 13.3. Bu oran, borsanın Ocak ayı ortasında zirveye çıktığında 35'lere ulaşmıştı.

Alım için uygun
Yaklaşık son dört aydır sürekli irtifa kaybeden borsada altı aylık dönemde özellikle bazı sektörlerde yaşanan kar artışına bağlı olarak F/K oranlarında da önemli gerilemeler yaşandı. Bu da borsaya gelmek için dört gözle bekleyen yatırımcıları heyecanlandırıyor. F/K oranlarının yeni alım için uygun seviyede olduğunu söyleyen borsacılar, özellikle orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcıların ucuz ama beklentisi iyi olan hisseleri tercih edebileceğini söylüyor. İMKB'nin en dipteki F/K oranı 7 seviyesinde. Bu nedenle 7 ile 20 arasındaki F/K oranlarının alım için uygun olduğunu belirten Gedik Yatırım Genel Müdürü Erhan Topaç, bu seviyelerde alım yapılabileceğini vurguluyor. Hisse senedi fiyatının hisse başına kar rakamına oranı Fiyat/Kazanç oranı verir.

Neden ucuz?
* Ocak ayında 35'lerde olan dolar bazında F/K oranları, borsadaki düşüşle birlikte 13.2'lere kadar geriledi.

* Şirketler, yılbaşına göre değer kaybetti.

* Şirketlerin esas faaliyet karları artarken fiyat/kazanç oranlarında azalma eğilimi gözleniyor.

* Borsa son sekiz aydır düşüş trendinde. Dolar bazında yüzde 40 geriledi. Dolayısıyla bu seviyelerden alım gelebilir.

* Borsada dönemsel hareketler yaşanıyor. Yılın son çeyreğinde borsa yükseliş trendine girer. Buna rağmen çimento ve gıda gibi sektörler çok ucuz seviyede bulunuyor.

* Pekçok hisse senedi, fiyat düşüşlerinin ardından son yükselişten önceki seviyesinde işlem görüyor.

* Şirketlerin bundan sonra karlılığının artması bekleniyor. Karlardaki artış şirketlerin F/K oranlarının düşmesine ve hisselerin alım için daha uygun hale gelmesine yol açacak.

Halit Acartürk K Yatırım Genel Müdürü

'Fiyatlar normal'
İMKB, gelişmekte olan ülke borsaları arasında F/K oranları açısından üst sıralarda yer almasına rağmen Macaristan, Hindistan gibi ülkelere göre ucuz. Çünkü enflasyona ilişkin gelişmeler, Türkiye'yi diğer ülkelere göre cazip kılıyor. Özellikle son dönemde yaşanan düşüş nedeniyle fiyatlar ucuzladı. Ayrıca İMKB, teknik altyapısı olarak da diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre iyi durumda. Bir dönem yatırım tercihleri daha çok nakit çalışan şirketlere yönelikti. Ancak, faizlerde yaşanan düşüş sonrası esas faaliyetten kazanan şirketler cazip hale geldi. Esas faaliyet karlarında yaşanan yükseliş de şirketlerin F/K oranlarını düşürecek. Bundan sonraki bilanço dönemlerinde de kar artışına bağlı F/K'larda gerileme bekleniyor.

Erhan Topaç Gedik Yatırım Genel Müdürü

'Alım yapılabilir'
Borsadakİ hızlı çıkışla F/K'lar 35'lere kadar yükseldi. En dipteki F/K oranı ise 7. Şu anki F/K oranları ise 13 seviyesinde. Karlar artıkça şirketlerin F/K'ları azalacaktır. İMKB'nin ucuz mu pahalı mı olduğunu anlamak için yılsonu F/K oranlarına bakılmalı. Yılsonunda F/K'lar 14 olursa fiyatlar normal olacak. Özellikle F/K'sı 7 ve 7'in altında olan şirketlerin fiyatını çok ucuz olarak yorumlamak mümkün. Borsanın yükseliş dönemlerinde F/K'lar yükselir. 7 ile 20 arasındaki F/K oranları normal olarak yorumlanabilir. Dolayısıyla yatırımcı, istikrar programına güveniyorsa orta ve uzun vadeli düşünerek bu seviyelerden alım yapabilir.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır