kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Etibank bireysel bankacılık üssü oldu
Etibank'ın halkın mevduatını halka verdiğini belirten Genel Müdür İsmail Hakkı Karakaya, "8 ayda 18 bin konut ve otomobili kredilendirdik" dedi

Etibank Genel Müdürü İsmail Hakkı Karakaya, bankanın bireysel bankacılığın üssü olduğunu belirterek, "Geçen yılsonunda bireysel kredilerimiz 55 trilyon liraydı. Bugün 200 trilyon lira. Eylül sonu hedefimiz 250 trilyon lira, yılsonu hedefimiz de en az 300 trilyon lira. Yılbaşından bu yana 18 bin konut ve otomobili finanse ettik. Yani halktan aldığımızı halka dağıtmaya devam ediyoruz" dedi. Karakaya ile Etibank'ın 2000'li yıllardaki vizyonunu konuştuk.

* Etibank kaynak yapısı açısından ne durumda?

Kaynaklarımız itibarıyla baktığımızda, özelleştiğimiz gün 9 trilyon lira, bir başka ifadeyle 35 milyon dolar olan mevduat ve kaynak yapımız bugün için 925 trilyon liraya, yani 1.4 milyar dolara ulaşmış durumda. Bir ay sonrası için hedefimiz 1 katrilyon. İki yıl gibi bir sürede yaratılan gelişme gerçekten büyük başarı. Bu rakam, özel sektör bankaları içinde bizi ilk sıralara yerleştiriyor.

* Bu 1 katrilyon liralık mevduatın dağılımı nasıl?

Müşteri başına ortalama 2 bin dolar. Bu da çok yaygın ve dağınık bir mevduat yapımız olduğunu gösteriyor. Bence bankacılıkta genel ilke budur. Yaygın ve dağınık bir mevduat yapısına sahip olmak. Ben göreve gelir gelmez büyük mevduatları görmek istedim, arkadaşlarımız 15 adet mevduat getirdiler. Onlar da yıllardır bankamızla çalışan kişilere ait hesaplar. Toplam içindeki payları yüzde 1'in dahi altında. Yani bizde büyük mevduat yok.

* Bankacılık sektöründeki yeriniz nedir?

Sektörde mevduat payımız yüzde 2. Bu yüksek sayılabilecek bir oran. Ama sadece özel sektör bankalarını dikkate aldığınızda, yüzde 4'üne denk geliyor. Bu iki yılda ulaşılması çok zor bir performans.

* Bundan sonra kısa vadeli dönemde hedefiniz ne olacak?

Etibank'ın yıllardır süren bir imajı var. Etibank dendiği zaman insanlar bireysel bankacılığı düşünüyor. Çünkü Etibank 2000 yılının başında hükümetin uyguladığı para ve kur politikasını çok net gördü. Faizlerin düşeceğini, beyaz eşya ve otomotivde patlama yaşanacağını farketti. Ocak ayının başında bir müdürler toplantısı yaptık. 2000 yılındaki politikamızın bireysel bankacılığa yönelmesi yolunda karar aldık.

* Yılbaşından bu yana bireysel kredi rakamlarınızda nasıl bir gelişme var?

Geçen yılsonunda bireysel kredilerimiz 55 trilyon liraydı. Bugün 200 trilyon lira. Eylül sonu hedefimiz 250 trilyon lira, yılsonu hedefimiz ise en az 300 trilyon lira. Müşteri sayımız 75 bin, yılsonu hedefimiz 125 bin. 18 bin otomobil ya da konutu finanse etmişiz. Artı bir de rahat kredilerimiz var. Etibank, bireysel bankacılığın üssü olmuştur. Birinci tespitim bu. İkinci tespitim, Etibank, bireysel kredilerimizin oranı, verdiğimiz nakdi kredilerin yüzde 50'sini aşmıştır. Yani Etibank halktan aldığını halka dağıtmıştır.

* Kredilerle ilgili biraz daha derinlemesine bilgi alabilir miyiz?

Otomobil ve konut kredilerinin yanısıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin ya da küçük esnafın ticari finansman açığını kapatmak için oraya yöneldik. Pasif yapımız nasıl yaygınsa aktif yapımızı da o şekilde yaygınlaştırmak istedik. Bu yüzden bunları kredilendirmeye başladık. Diyoruz ki; Etibank mikro finansmanda çözüm merkezi haline gelmiştir.

*Bireysel bankacılıkta başka nasıl ürünler yaratıyorsunuz?

Etibank'ın sektörün dağıttığı toplam bireysel krediler içindeki payı yüzde 5. Bu azımsanacak bir rakam değil. Mevduatta yüzde 2'yim, kredilerde yüzde 5. Bu ne demek? Yani ben halktan aldığım tüm kaynağı yine halka dağıtmışım. Bu rakamlar onu gösteriyor.

En düşük faizli kredi kartı Etibank'ta
* Kredi kartı konusunda durumunuz ne?

Şu anda 200 bine yakın kredi kartı potansiyeline ulaştık. Yılsonu hedefimiz en az 400 bin. Bu da sektörde ilk 5-6 sıraya yerleştiğimizi gösterecek. Bu arada farklı uygulamalarımız da oldu, Eticlub, Webcart gibi. Ayrıca şu anda Türkiye'de kredi kartına en düşük faiz uygulayan banka Etibank: 4.99. Bu uzun süredir böyle.

*Kurumsal kredi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Hedefin bireysel kredi olduğunu söyledik, ama gelecek yıldan itibaren ekonomide şu anda görülen canlanmanın tüm sektörlere yayılmasıyla birlikte kurumsal kredi pazarının da hareketleneceğini öngörüyoruz. İthalat kaynaklı büyüme üretim kaynaklı büyümeye dönüştüğünde Etibank, kurumsal kredilerde iddialı olacak.

* Bu durumda herhalde üçüncü ve dördüncü çeyrekte de ithalata dayalı bir büyüme bekliyorsunuz?

Beklentimiz o yönde. Ama bu faizlerde biraz kıpırdanma olması ekonomide soğumaya neden olur. Bence biraz ekonomiyi soğutmak gerekebilir. Önemli olan ekonomide birbiriyle çelişen hedefler arasında denge kurmaktır zaten, ekonomi böyle bir bilimdir.

"2000-2001 atılım yıllları"
Türkİye'de 151 şubeye sahip olan Etibank'ın gelecek dönemki rotasının çizileceği "7. Yöneticiler Toplantısı' Polat Rönesans'da dün başladı. Etibank'ın 2000-2001 yılı için belirlediği hedeflerle, çalışma politikalarının ele alındığı toplantıya, tüm şube yöneticileri ve genel müdür birimleri katılıyor. İki gün sürecek olan "7. Yöneticiler Toplantısı"nın ilk gününde Etibank Genel Müdürü İsmail H. Karakaya, Etibank'ın gelecek için yapması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Etibank'ın hedeflerinin aktarıldığı toplantının ilk bölümünde Karakaya, hükümetin uyguladığı ekonomik programın başarıyla yürütüldüğünü ve Etibank'ın yeni dönem hazırlıklarını yaptığını söyledi.

Karakaya, "2000-2001 yılı Etibank için tam bir atılım yılı olacaktır. Gerçekleştirdiğimiz ve iki gün sürecek olan bu toplantılarla, Etibank'ın Türk ekonomisi ve insanlarımız için önemli bir kaynak durumuna getirilmesi konusunda yeni projeler ve fikirler geliştirmekteyiz" dedi.

Açıl SEZEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır