kapat

03.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Araçlardaki tüpgazın faturası 1 milyar dolar
Tüpraş, LPG tüketimi yüzünden benzin satışlarının düştüğünü belirterek, devletin sübvansiyon ile vergi kaybının bu yıl 1 milyar dolara ulaşacağını açıkladı

Tüpraş, giderek hız kazanan LPG (tüpgaz) tüketiminin ekonomideki ağır sonuçlarını çarpıcı bir tablo ile ortaya koydu. Tüpraş tarafından hazırlanan ve hükümete sunulan raporda, otogaz satışlarının artması yüzünden benzin satışlarının düştüğü belirtildi. Otogaz satışlarının sürekli artması nedeniyle benzin satışlarındaki azalmanın yılsonu itibariyle 700 bin tonu bulacağına işaret edilen raporda, önlem alınmadığı takdirde benzine yönelik talepteki azalma nedeniyle benzin üretiminin azaltılması gerekeceği açıklandı. Raporda, bu durumun yılda 723 bin ton benzin üreten Kırıkkale Rafinerisi'nin devre dışı bırakılması zorunluluğu doğuracağı bildirildi. Raporda şu uyarılar yapıldı:

* Otogaz satışlarının büyük boyutta artması neticesinde Ocak-Temmuz 2000 döneminde, 1999 yılına göre, 540 bin ton daha az benzin satılmıştır. Bu miktar yılsonunda 700 bin tonu aşacaktır.

* Kırıkkale Rafinerisi'nin yıllık benzin üretimi 723 bin tondur. Benzin satışlarının düşmesi ile Kırıkkale Rafinerisi'nde üretimin Eylül 2000 itibariyle durdurulması gerekecek.

* AB ülkelerinden akaryakıt tüketiminin içinde LPG payı yüzde 3.8 iken bu oran Türkiye'de 1999 yılında yüzde 10.3 olarak gerçekleşmiş, bu yıl yüzde 18 e yükselmiştir.

* Kontrolsüz büyüyen LPG satışlarının karşılanması amacı ile Tüpraş'ın, 2000 yılı için 400 bin ton ilave ithalat kontratı yapması gerekecek.

* LPG'ye uygulanan sübvansiyon Eylül 2000 itibarıyle tamamen kaldırılmalıdır.

* Otogazın litresi 197 bin 100 liradan 259 bin 856 liraya ulaşacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır