kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ecevit sitem etti
Ecevit, "İrticacı memurların bilinmesine karşın bu düzenlemeye karşı çıkılmasını hayretle karşılıyorum" diyerek Cumhurbaşkanı'na yüklendi. Sezer de "Durum madem bu kadar ivedi neden 3.5 yıl beklendi" diye sordu...

MİLLİ Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında dün saat 09.30'da toplandı. Yaklaşık 4.5 saat süren MGK toplantısında, kararname krizi ile ilgili ilk sözü Başbakan Bülent Ecevit aldı. Kriz sırasında son açıklamasında Sezer'i sert bir dille eleştiren Ecevit, toplantıda da Sezer'e sitem etti. MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk, 28 Şubat 1997'de alınan kararlarla ilgili genel bir değerlendirme yaparken, söz alan Ecevit, "İrticacı memurlar halen çalışmaya devam ediyorlar. Bunlar arasında yüksek düzeyli bürokratlar da var. Bu gerçeklerin bilinmesine rağmen, bu düzenlemeye karşı çıkılmasını hayretle karşılıyorum" dedi.

HUKUKÇULARIN GÖRÜŞLERİ FARKLI
Cumhurbaşkanı Sezer'e "Kendinizi Anayasa Mahkemesi yerine koymanız doğru değildir" diye sitem eden Başbakan Ecevit'in sözlerini şöyle sürdürdüğü öğrenildi: "Oysa hukukçular arasında da değişik görüşler vardı. Örneğin Danıştay Başkanı Erol Çırakman kararnamenin imzalanması gerektiğini söylüyordu."

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da uzun bir konuşma yaparak, KHK'nın gerekçelerini ve işin taşıdığı ivediliği, Sezer'e anlattığını, bilgilendirdiğini ancak kararının değişmediğini söyledi.

SEZER'İN SAVUNMASI
Cumhurbaşkanı Sezer bunun üzerine, hükümetin hazırladığı irticacı memurlar ile ilgili Kanun Hükmünde Kararname'yi neden veto ettiğini açıkladı. Sezer şöyle konuştu: "Laikliğe sonuna kadar bağlıyım, inanıyorum ve her yerde savunurum. Cumhurbaşkanı olabilirim ama ben bir hukukçuyum. Önüme onay için bir evrak geldiği zaman bunun hukuka uygun olup olmadığına bakarım. Çünkü onayladığım evrak, hukuk kapısından dönerse, ben zor durumda kalırım. Özünde aynı görüşleri paylaşıyorum. Bu kadroların temizlenmesi gerekir. Ama, yöntemi bu olmamalı."

Sezer'in, KHK krizinde kendisine irticai çevreler ile İkinci Cumhuriyetçilerin sahip çıkmasından duyduğu rahatsızlığı da "Böyle bir görüntü oluşmasından son derece rahatsızım" sözleriyle dile getirdiği kaydedildi. Sezer'in ayrıca "Durum madem bu kadar ivedi, öyleyse 3.5 yıldır neden bir şey yapılmadı. Durumun ivediliğinin benim Cumhurbaşkanı seçilmemle ortaya çıkmadığı görülüyor" dediği öğrenildi.

ASKER KARARLI
Gergin başlayan MGK'da komutanların ise Sezer ile Hükümet arasında gerginliği tırmandırmamaya özen gösterdikleri belirtildi. Komutanların 28 Şubat kararları ve irticacı memurlarla ilgili düzenlemeler konusundaki kararlılıklarını vurgularken dikkatli bir üslupla "Biz, irtica ile etkili mücadele için bu düzenlemeleri istiyoruz. 28 Şubat'ın üstünden üç yıl geçti. Bazı gerçekler, Başbakan'ın da sunduğu gibi belgeleriyle ortada. Ancak uygulamada bir şey yapılmıyor. Bu insanlar görevlerinde kalmamalı. Ama yönteme biz karışmayız. Mücadele için bulunacak yöntem hükümetin işi" mesajını verdikleri belirtildi. Komutanlar, irtica ile mücadelede kararlılığın da bildiriye yansımasını istediler.

Genelkurmay Başkanlığı ve MGK tarafından kurul üyelerine irticai faaliyetler ile ilgili brifing verilirken, Fethullah Hoca'nın da gündeme geldiği ancak komutanların gerginliğe katkıda bulunmamak için Ecevit'e direkt tepki vermedikleri öğrenildi.

Mahmut BULUT


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır