kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bab-ı Ali (2)

ÇELİK Gülersoy Vakfı Yayınları'nın son kitabı "Bab-ı Ali"de, "Osmanlı döneminde bürokrasi"nin nasıl işlediğini okurken, günümüzle örtüşmelere rastlıyoruz. 1800'lerin ortalarında İstanbul'u ziyaret eden Lucy M. Gannet'in "Bab-ı Ali izlenimleri", eserde şöyle aktarılıyor: "Giriş holü bizim Avam Kamaramız'ın 'lobby'sine benzer. Tüm ırklardan ve onların sınıflarından oluşan küme küme iş sahipleri, batılıların gözüne ilginç bir manzara sunar. Bu renkli kalabalığın arasında dilenen dervişler, kahveci, çeşitli seyyar satıcılar, hatta şakaları ile bekleme saatlerinin geçmesini sağlayan bir deli, veya deli taklidi yapan biri dolaşır. Her memurun önünde, üzerinde Türk tipi mürekkep hokkası, kurutma kağıdının yerini tutan kum eleği, kamış kalemler, sigara tablaları, kahve sehpaları vardır. Daireyi dolaşanların yarısının yapacak bir işleri yoktur. Sessizce oturup parmaklarını saatler boyu tesbihlerinin üzerinde gezdirerek beklerler."

KİTABIN "sonsöz"ünde Sayın Çelik Gülersoy Bab-ı Ali'yi "Osmanlı İmparatorluğu'nun kocaman bir aynası" olarak niteliyor ve şöyle yazıyor:

"KOCA ayna, yılların 1918'incisi gelip te, önünde boy gösteren yabancı üniformalılar kendisine baktığında, artık devrini tamamladığını anlamalıydı. Anlamak istemedi. Takvimler 1922 yılının 8 Kasım'ını gösterdiğinde ise, yüzyılların en yüce vatan evladının gönderdiği onurlu insanlar, koca aynayı yerinden kaldırdı, tarihin deposuna koydu."

BAB-ı Ali yörüngesinde "devlet umuru olarak Osmanlı'nın tarihi"ni bir roman sürükleyiciliği içerisinde, en ayrıntılı şekilde öğrendiğimiz eserin her satırında İstanbul'u soluyoruz. Bu eser Sayın Gülersoy'un İstanbul'a küsmediği, İstanbul için paha biçilmez değerdeki özverili katkılarını, son zamanlarda bazı vefasızlıklara uğramasına rağmen sürdüreceği mesajını da veriyor. Ne mutlu İstanbul'a!

BAB-ı Ali'yi ve Çelik Gülersoy Vakfı'nın her biri birer tarih/kültür hazinesi olan diğer belgesel kitaplarını, vakfın Sultanahmet Soğukçeşme Sokağı'ndaki merkezine başvurarak edinebilirsiniz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır