kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merkez 1.9 katrilyonu çekti
Hazine'nin rekor itfa ile piyasada bıraktığı 1.9 katrilyon liranın tamamı Merkez Bankası tarafından çekildi. Repo faizi yüzde 50'ye fırladı. Dövizde sadece 268 milyon dolarlık talep oldu

Hazine'nin 4.2 katrilyonluk rekor itfası ve piyasaya bıraktığı 1,9 katrilyon lira, faizleri yükseltti! Haftalardır beklenen itfa, parayı bollaştırmak bir yana repo faizini yüzde 50'ye fırlattı. Bir süredir yüzde 25-30 civarında seyreden faizin yükselmesinin nedeni, Merkez Bankası'nın piyasaya çıkan parayı bir kalemde sünger gibi emmesi oldu.

NEDEN ÇEKTİ?
Hazine büyük itfada geri ödeyeceği yaklaşık 2 katrilyon için hazırlık yapıyordu. Merkez Bankası ise net iç varlıklak hedefindeki dengeyi tutturmak için Hazine'nin biriktirdiği para kadar piyasaya fazladan borç para verdi. Böylece repo faizleri yüzde 25'lere kadar gerileyebildi. Son verilere göre Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği para tutarı 3.8 katrilyon lira seviyesindeydi.

Dün Hazine hesabındaki paraları harcayınca, Merkez Bankası da verdiği borç miktarını azalttı. Yapılan tahminlere göre azaltılan tutar 1.9 katrilyon lira civarında bulunuyor.

Banka ayrımı yapmadan piyasaya verilen bu paranın çekilmesi ve katı limitlerle çalışan mali sistemin kendi başına bırakılması kısa vadeli faizlerin yükselmesine yol açtı. Bunun üzerine gelen döviz talebi faideki artışın ikinci önemli nedenini oluşturdu.

Hazine dün 4.2 katrilyon civarında itfa yaptı. Bunun 300 trilyonu ek vergi ile 2 katrilyonu yeni tahvil satışlarıyla çekildi. Piyasada kalan 1.9 katrilyon da Merkez Bankası tarafından alındı. Bir süredir tedirginlik yaratan "Bir milyar dolarlık döviz talebi olacak" gibi söylentiler de doğru çıkmadı. Merkez Bankası dün sadece 268 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. Piyasadan 175 trilyon lira daha çekti. Faizin yükselmesi, döviz talebindeki artışın da önünü kesti.

Borsa yüzde 3.73 yükseldi
Borsa kararname krizi ile verdiği kayıpları dün geri toparladı. Endeks 388 trilyonluk işlem hacmi ile yüzde 3.73 değer kazanarak 13 bin 185 puandan günü tamamladı. Gün içinde 12 bin 177 puana kadar gerileyen borsa, bu seviyeleri "dip" olarak kendine seçmiş görünüyor. Borsacılar kapanışın 13 bin puanın üzerinde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, kısa vadede burada tutunup tutunmadığının test edileceğini ifade ediyor. Endeks dolar bazında da 2 cent'in hemen üzerinde duruyor. Borsadaki hareketlilik ise
bilançosu iyi gelen şirketlerde yaşanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır