kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En çok umut arttı
İSO anketine göre üretim, satış ve istihdamda artış başladı, ancak 1998 değerlerine ulaşılamadı. İkinci yarıya ilişkin iyimserlikte ise büyük artış var

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2000 yılının ilk yarısını değerlendiren "Durum Tespit Anketi" son iki yılda ekonomik krizde boğulan sanayinin, sorunlarını tam olarak çözememekle birlikte, nefes almaya başladığını ortaya koydu. Ankete katılan işletmelerin 1999 yılına göre çok daha büyük bir bölümü, 2000'in ilk yarısında üretim, iç satış, dış satış, yeni siparişler ve istihdamda artış olduğunu dile getirdi. Sözkonusu göstergelerde olumsuzluk belirten firmaların sayısı yarı yarıya azalırken, dikkat çeken en önemli bulgu, işletmelerin büyük çoğunluğunun 2000'in ikinci yarısında zor günleri geride bırakacaklarını düşünmeleri oldu.

Ancak yılın ikinci yarısında dış satışlarda düşüş yaşanabileceğini belirten işletmelerin oranı da oldukça yüksek çıktı. Bu bulgu da, gündemdeki dış ticaret açığı ve cari işlemler dengesi konusunda sorun yaşanabileceği kaygısını ortaya koydu.

Yatırıma yöneliş
İSO anketinin en dikkat çekici bulgularından biri, yüksek enflasyon dönemlerinin gözde yatırım araçları olan repo ve hazine bonosu-devlet tahvilinin yatırım aracı olarak son sırada yer alması oldu. Geçmiş dönemlerde faaliyet dışı gelir yaratan kurum kazançlarının yeni dönemde yönelebileceği yatırım araçlarının belirlenmeye çalışıldığı anket, işletmelerin kaynaklarını kendi faaliyetleri ile ilgili alanlara yönlendirmek konusundaki isteğini ortaya koydu. İşletmelerin yüzde 79.4'ü bu kaynakların verimliliklerini artırıcı yatırımlara, yüzde 71.8'i sabit yatırımlara, yüzde 68.8'i ise rekabet gücünü artırıcı çabalara yönlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Geçmiş dönemde faaliyet dışı gelirleri yaratan yatırım araçları olan repo (% .) ve hazine bonosu-devlet tahviline (% .) yatırım yapılmasını öngören işletmelerin oranı çok düşük düzeyde kaldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır