kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran topraklarında başörtüsüz söyleşi
Hiçbir bayan gazeteciyi başörtüsüz kabul etmeyen İran, dün değişimi göstermek için arkadaşımız Sibel Yeşilmen'in başını açmasına izin verdi

İki gündür Ankara'da bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Eminzade temaslarını tamamladı. Eminzade, Türkiye'den ayrılmadan önce SABAH'ın sorularını yanıtladı.

Eminzade ile İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nde görüştük. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile başlayan değişim rüzgarları Eminzade ile görüşmemizde de kendini gösterdi. Başörtüsü ile girdiğimiz Büyükelçilik'te Eminzade'nin isteği üzerine başörtüsünü çıkartarak röportajı başı açık olarak yaptık.

Eminzade, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e Hatemi'den yazılı bir dostluk mesajı da getirdi. Eminzade sorularımızı şöyle yanıtladı:

HİZBULLAH'I BİLMİYOR
* Türkiye'deki Hizbullah operasyonlarının ardından Türkiye-İran ilişkilerinde bir gerginlik yaşandı. İran Hizbullah'a destek veriyor mu?

* Türk makamları bu konudaki (Hizbullah) kaygılarını bize de ilettiler. Bu konuyu da iki ülkenin güvenlik işbirliği çerçevesinde görüşmeyi kararlaştırdık. Eğer böyle bir grup gerçekten var ise biz bunu ilk olarak Türk basınından öğrendik.

* Siz böyle diyorsunuz ama Türkiye'de yakalanan İslami terör örgütü üyelerinin, yöneticilerinin geçmişine baktığımızda en sık gittikleri ülkenin İran olduğunu görüyoruz. Neden İran?

* Birinci sebep şu, İran İslam Cumhuriyeti'nin çok muhalifi var. İran ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine karşı olan insanlar var. Bu da ikinci neden. Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi elbette ki iki ülkenin lehinedir. Ama bazı odakların aleyhinedir.

"HEPSİ ABARTI"
Eminzade, Hatemi'nin Sezer'e gönderdiği mektupta Hizbullah bağlantısı ile ilgili olarak Türkiye'den özür dileyip dilemediği konusunda yorum yapmıyor ve şöyle konuşuyor:

"İki ülke arasında güvenlik işbirliği mekanizmaları var. Hizbullah dosyası basının abartması ile ortaya çıkartılmış endişelerden oluşuyor. Bazı odaklar aleyhimize çalışıyor".

* Ya İran'daki değişim rüzgarları? İran liberalleşiyor mu?

* Bizim rejimimiz bir demokrasi rejimidir. İslam kanunları rejimidir. Bu çerçevede ele alınarak karşılaştırma yapılabilir.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır