kapat

24.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deri kanserine umut ışığı oldu
Tıpta görünmezlik tekniği geliyor. Deriyi saydam hale getiren yöntemle cilt kanseri ve birçok hastalığın teşhisi kolaylaşacak

Bİlİm kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız görünmez adama bir adım daha yaklaşıldı. Amerikalı bilimadamları deriyi dakikalarca saydam hale getiren bir teknik geliştirdiler. Cilt kanseri, damar hastalıkları gibi sorunların teşhisinde devrim yaratacağına inanılan yeni yöntemde vücuda enjekte edilen bir sıvı, deriyi bir süreliğine saydam hale getiriyor. Yaklaşık 10-12 santimetre karelik alan transparan oluyor ve üzerinden bakıldığında 4-5 kat altındaki tabakalar çıplak gözle görülüyor.

Teksas Üniversitesi'nden Doktor Ashley J. Welch yönetimindeki ekibin gerçekleştirdiği müthiş buluşla birlikte, derinin alt bölgelerindeki kanserli hücreler ve tıkanmış damarlar rahatlıkla tespit edilebilecek.

20 DAKİKA SÜRÜYOR
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Doktor Welch'in yöntemi şu şekilde çalışıyor: Deri ışığı normalde alt tabakalara geçirmiyor. Deriye çarpan ışığın büyük kısmı geri yansıyor. Doktor Welch yönetimindeki ekip, "gliserol" adlı maddeyi deriye enjekte ediyor. Bu madde dokulardaki suyu çekerek, belli bir bölgede topluyor. Deriye gelen ışık, dokular arasındaki su tanelerine çarpıp geri yansımıyor. Ve alt deriye kadar girebiliyor. Böylece kanserli hücreler ve damarlardaki sorunlar operasyona gerek olmadan görünüyor.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı. Fare derisinin bir bölümünde 20 dakikayı aşkın süre boyunca saydamlaşma sağlanarak diğer yöntemlerle görülemeyen damarlar görüntülenebildi. Yöntem henüz insanlar üzerinde denenmedi. "Gliserol"ün dokulara zarar verip vermediği belirlendikten sonra insanlar üzerindeki çalışmalara geçilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır