kapat

23.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Almanya'da dev birleşme
Ülkenin en büyük televizyon kuruluşlarından Pro7'nin büyük hissedarları Rewe Holding ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi Alman Leo Kirsch, Pro7 kanalının Almanya'nın diğer büyük televizyon kuruluşu Sat.1 ile birleşmesine yeşil ışık yaktı. Pro7 Başkanı Urs Rohrer, alınan bu kararın Alman televizyonculuğu açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Prosieben Sat.1 Media AG adı altında faaliyete geçecek yeni şirkretin Sat.1, Pro7, Kabel 1 ve N24 ile Almanya'nın tüm eyaletlerine yayın yapan dört büyük kanala sahip olması bekleniyor.

Kapasite kullanımı 2 puan arttı
İmalat sanayiinde geçen yıl Temmuz ayında yüzde 73.9 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu Temmuz'da yüzde 75.9'a yükseldi. Alt sektörler itibariyle, gıda ürünleri ve içecek imalatında üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı yüzde 65, tütün ürünlerinde yüzde 66.2, tekstil ürünlerinde yüzde 63.3, giyim eşyası imalatında yüzde 77.9, derinin işleme imalatı yüzde 35.8, kağıt ve kağıt ürünleri yüzde 68.6, basım ve yayım yüzde 58.7 düzeyinde gerçekleşti.

TOKİ: Konut kredileri çok pahalı
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Kamil Uğurlu, banka kredileri ile yapılan konut finansmanının maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, "İhtiyaç sahipleri, bankaların şimdi önerdikleri kredileri geri öderken zorlukla karşılaşacaklar" dedi. Konut finansmanı için Türkiye'de kullanılabilecek en çağdaş yöntemin gayrimenkul yatırım ortaklıkları olduğunu söyleyen Uğurlu, "Bunun dışındaki modeller özel modeller olmazsa konut alıcısına birtakım ekstra yükler getirebilir" dedi.

Erçel: S&P Eylül'de gelip duruma bakacak
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Standard & Poors'un Eylül ayında Türkiye'ye gelerek yeni bir durum değerlendirmesi yapacağını hatırlatarak ``Türkiye risk faktörünü indirdiğinde reyting derhal artacaktır`` dedi. Erçel Türkiye tek B notunu haketmediğini sözlerine ekledi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay da ``reyting kuruluşları daima IMF`yi takip eder. Biz ise IMF`den zaten geçer not aldık`` dedi. Aynı doğrultuda görüş belirten IMF Türkiye masası şefi Carlo Cottarelli de ``genel görünümün olumlu olduğunu`` ifade etti. Gazi Erçel konuşmasında Türk lirasının gelecekte euroya sıkı biçimde bağlanacağını da belirterek, ``bundan şüphe yok. TL 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan sepete endekslenmiş bulunuyor" dedi. Erçel, ``Uygulanmakta olan programının amacının, Türkiye'yi AB üyeliğine hazırlamak olduğunu`` vurguladı.

Cottarelli: İşimin başındayım
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, ``Petrol şokuna rağmen Türkiye`nin enflasyonu düşük tutmayı başardığını`` söyledi. Merkez Bankası Gazi Erçel'in New York Plaza otelde verdiği konferansa katılan Cottarelli, ``özellikle mali politikada dramatik değişimler meydana geldiğini, kamu borçlarında önemli çapta düşüş görüldüğünü ve ekonominin öngörülen hedefler çerçevesinde geliştiğini`` belirtti. ``Enflasyonun düşmesinin en önemli olay olduğunu`` tekrarlayan Cottarelli, ``Petrol şokuna rağmen enflasyon 15-16 yılın en düşük düzeyine indi`` diye konuştu. Cottarelli, 6 ay önce vaatlerden söz edildiğini, bugün ise artık gerçekleşmiş olaylardan konuşulduğunu belirtti. Cottarelli, görevden ayrılacağı yolunda çıkan haberlere ise çok şaşırdı. Cottarelli, "görevden ayrıldığım yok. Washington'da görevime devam ediyorum" şeklinde konuştu.

Borsa ihaleyle moral buldu
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in memurları konu olan Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) ikinci kez iade etmesiyle hızlanan satışlar, Hazine ihalesi sonuçlarından sonra hız kesti. İlk seansı yüzde 2.58'lik değer kaybıyla 12 bin 443 puandan bitiren borsa, ihale sonuçlarından sonra gelen tepki alımlarıyla günü binde 5'lik kayıpla 12 bin 711'den tamamladı. Güne yoğun satışlarla başlayan borsa, yılın en düşük seviyesi olan 12 bin 343 puana kadar geriledi. Siyasi tedirginlik ve belirsizlik nedeniyle borsa gün boyunca 931 puanlık bir marjda hareket etti. Ancak 2. seansta, Hazine ihalesinde faizlerin beklentelerin altında gelmesi borsada tepki alımlarına neden oldu.

Osmanlı'dan 14.2 trilyonluk kar
Osmanlı Bankası, 1999'un ilk yarısında 9.8 trilyon lira olan enflasyondan arındırılmış net konsolide kârını, yüzde 46 oranında artırarak 14.2 trilyon liraya çıkardı. Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin, bankanın altı aylık performansını değerlendirdi. Gönensin, Osmanlı Bankası'nın yüksek özkaynak yeterliliği ve tam karşılıklandırma politikasıyla sektördeki en sağlam mali yapıya sahip bankalardan biri olduğunu vurguladı. Uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanan mali tablolara göre Osmanlı'nın aktif büyüklüğü de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137'lik artışla 1.8 katrilyon liraya yükseldi.

Petrol fiyati 30 dolari aştı
PETROL, yeniden otuz doların üzerinde. Batı yarıküresinin en büyük petrol arıtma tesisi ABD'deki St. Croix rafinerisini tehdit eden Debby tayfunu, yüksek seyreden petrol fiyatlarında yeni artışa neden oldu. Rafinerinin, yaklaşan tehlikeye önlem olarak önceki gün bazı bölümlerini kapattığı, tayfunun doğrudan adayı vuracağının kesinleşmesi durumunda faaliyetlerini tümüyle durdurabileceği bildiriliyor. Uzmanlar, tayfunda rafinerinin ciddi bir hasar görmesi durumunda ABD'nin bu kış petrol sıkıntısı yaşayabileceğini belirtiyor. Bu gelişme üzerine Londra piyasasında Brent petrolün varil fiyatı 31.04 dolara çıktı..


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır