kapat

23.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geriye 7 katrilyon kaldı
Hazine'nin bugün yapacağı 4.2 katrilyonluk itfasından sonra "fahiş faizli" 7 katrilyonluk tahvili kalacak. Bugün yüzde 90 faizli tahvilleri geri ödeyecek Hazine, dün yüzde 34'ten borç aldı

Hazine, siyasi krize rağmen tarihinin en büyük iç borç geri ödemesini beklentilerin altında yüzde 34 faizle rahatlıkla karşıladı. 4.2 katrilyonluk 23 Ağustos itfası karşılığında piyasadan tutarın yarısı kadar, 2 katrilyon lira yeni borç aldı. Yüzde 35-40 reel getiri sağlayan yüzde 80-90'lık faizli tahvillerin yerini yüzde 34'luk tahviller aldı.

Hazine'nin geçmiş yıllardan kalan yüksek faizli 4 kalem itfası daha var. Bileşik bazda yüzde 100'un üzerine denk gelen sabit kuponlu tahvillerin itfası 2001'in Ocak, Şubat, Mart ve Ekim aylarında yapılacak. Anaparası 4.2 katrilyona, faiziyle birlikte 7.3 katrilyona denk gelen bu geri ödemelerin sona ermesiyle Hazine "fahiş" faiz yükünden tamamen arınacak.

Hazine bugünkü büyük itfasını karşılamak için dün iki ihale açtı. 11 aylık ihalede ortalama yüzde 33.41 bileşik faizle borçlandı. 18 aylık ihalede ise faiz ortalama yüzde 34,58 oldu. Vadesi 20 Şubat 2002'ye denk gelen ikinci ihale ile piyasanın "dövizde band sistemine" geçişe verdiği tepki de ölçüldü. Devalüasyon hızının düşmesine rağmen faizin daha yüksek çıkması, piyasanın risk pirimini bir miktar yükselttiğine işaret etti.

Bugün Hazine piyasaya yaklaşık 2.2 katrilyon lira verecek. Ancak paranın net iç varlıklar hedefi nedeniyle Merkez Bankası tarafından geri çekilmesi gerekiyor. Piyasada bir miktar döviz talebi olabileceği beklentisi yüksek. Merkez Bankası piyasada kalan TL'nin bir kısmını çekmek için de döviz satışı yöntemini kullanacak.

Döviz talebinin dengesini ise TL faizi belirleyecek. Piyasa faiz yüzde 20'nin altına indiğinde dövize talep gösteriyor. Yüzde 35'in üzerindeki faiz ise talebi durduruyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır