kapat

23.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Krediye siyasi kilit
Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemeye, bankalar üzerinde etkisini kaybetmek istemeyen siyasiler müdahale edince, Dünya Bankası krediyi erteledi

Türkiye ile Dünya Bankası arasındaki kredi programının iki ayağından biri sakatlandı. Dünya Bankası, kamu bankaları üzerindeki yetkisini kaybetmek istemeyen siyasilerin çekişmesi ve özelleştirme yönteminin esnetilmesi formülünü benimsemedi. 750 milyon dolarlık Dünya Bankası Mali Sektör Uyum Kredisi, Eylül ayındaki toplantıya yetişmeyecek. Kredinin, onay sürecinin gecikmesi, Dünya Bankası'nın Ankara'ya yönelik ilk ciddi sinyali olarak yorumlandı.

UYARI İŞARETİ
Uygulanmakta olan ekonomik istikrar ve enflasyonu indirme programının yapısal düzenlemeler bölümünü "Ekonomik Reform Kredisi" ile bankacılık sektöründeki düzenlemeleri ise "Mali Sektör Uyum Kredisi" ile destekleme sözü veren Dünya Bankası, ilk uyarı işaretini gönderdi.

750'şer milyon dolarlık her iki kredi paketini, iki taksitte kullandırmayı düşünen Dünya Bankası, Türkiye'nin, kamu bankalarının özelleştirilmesini hedefleyen yasal düzenlemeyi geciktirmesi ve içeriğini değiştirme eğilimi karşısında tavır aldı. Mali Sektör Uyum Kredisi talebinin, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun (Board) Eylül'de yapacağı toplantıya yetişmeyeceği belirtildi.

Dünya Bankası Temsilciliği, Mali Sektör Uyum Kredisi'nin, askıya alınması ya da dondurulmasının sözkonusu olmadığını belirtirken, gayri resmi diplomatik bir mesaj vermeyi de ihmal etmedi:

"Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin KHK'nin gecikmesi, önceden açıklanan ve üzerinde mutabakata varılan yöntemin değiştirilmesi niyeti, Mali Sektör Uyum Kredisi'nin, Eylül ayındaki Board Toplantısı'nda ele alınmasını güçleştirdi. Türk Hükümeti'nin tutumuna göre, gelecek aylarda yapılacak toplantılara kredi talebi yetiştirilebilir. Dünya Bankası Board'ı her ay toplanıyor. "

NE SÖZ VERİLMİŞTİ?
Türkiye Dünya Bankası'na kamu bankalarına ilişkin, şu taahhüdü vermişti:

"Vakıfbank, 2000'de özelleştirilmek için seçilmiştir. Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlak Bankası, yeniden yapılandırılacak ve mali durumları, verimliliğin artırılması, yönetimin ticari esaslara oturtulması için güçlendirilecektir. "

SORUNUN KAYNAĞI
* Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurul'un Eylül ayında faaliyete geçmesi. Türkiye, bu sözü yerine getirdi. Ancak, Kurul üyeleri ve personelin aylığına getirilen sınır, etkin çalışmayı önleyecek gerekçeler arasında gösteriliyor.

* Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların satış stratejisinin belirlenmesi ve nihai karar alınması. Türkiye, bir danışman firma seçerek bu yöntemlerin belirlenmesini istedi. Firmanın raporu tamamlandı, ancak ilave düzeltmeler istendi.

* Kamu bankalarının özelleştirilmesi, ticari banka esaslarına göre çalışmalarının sağlanması, yönetim özerkliği, görev zararlarının tasfiye planına bağlanması ise kredinin en önemli şartı olarak gösteriliyor.

* MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal'ın, Hazine'nin planına karşı çıkarak, "Her banka, kendi bakanı gözetiminde özelleştirilebilir. Bu yöndeki KHK'yı imzaladım" açıklaması yanında, Recep Önal da, "Bir sorun yok" demekle yetinmişti. Ancak, self servis özelleştirme olarak adlandırılan bu yöntem, kredi ile desteklenmeye değer bulunmadı.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır