kapat

23.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Denizaltıya bir şey çarptıysa, o nerede?
"The Hunt For Red October" (Kırmızı Ekim'de Av) kitabının yazarı Tom Clancy, denizaltı kazasını Newsweek dergisine değerlendirdi.

Clancy'nin senaryosu şöyle: Oscar sınıfından Kursk denizaltı SS-N-19 füzesi taşıyordu. Bu füzeler çanağın dış tarafında bulunuyor; basınç kabininden uzak bir yerde saklanıyor. Deniz ile kabin arasında 3.5 metrelik bir mesafe var. Bu nedenle çok güçlüler, kırılmaları, parçalanmaları imkansız. Denizaltına dış cepheden zarar vermek zor. Başka bir gemi Kursk'a çarpmış olamaz. Çarptıysa o cisim nerede?

180 derece döndü
Clancy, 1968 yılına dönüyor ve Amerikan ordusuna ait olan kaybolan gemi USS Scorpion'u hatırlatıyor. 4 bin metre dibe oturan ve Mark 37 torpidoları taşıyan bu denizaltı doğu yönüne ilerlerken, batıya dönük bir halde dibe oturdu. Denizaltıdaki torpidoların ateş aldığı ortaya çıktı. Torpidoları devre dışı bırakan sistemi harekete geçirmek için denizaltı kaptanının kendi ekseninde 180 derece dönmeye çalıştığı belirlendi. Ancak bu dönüş başarısız olmuştu. Aynı olay Kursk'un da başına gelmiş olabilir.

Rus Amiralin ölümcül ihmali
Rus ordusunun resmi gazetesi Red Star'da yer alan bir haberde, denizaltıdaki patlama sonrası sağ kalanların belki bugün yaşıyor olacağı iddia edildi. Gazeteye göre: Kursk Amirali, limandan ayrılırken, tatbikat 3 günlük diye yedek güç kaynaklarının denizaltıya konulmasını istemedi. Patlamalar sonunda askerlerin çoğu öldü. Sağ kalanlar ise nükleer reaktörler kapatılınca nefessiz kalarak öldü. Yedek güç kaynağı olsaydı, sağ kalan mürettebatın yaşama şansı olacaktı. Norveçli dalgıçlar gemiye ulaştığında belki de yaşayan denizciler bulacaktı.

Donanmada tehlike çanları
Rusya en gelişmiş nükleer denizaltısı olan Kursk'u kaybetti. Ancak tehlike bununla bitmiyor. Norveçli uzmanlara göre Rusya'nın bakımsız haldeki diğer nükleer denizaltılarını da aynı kader bekliyor. Kursk'tan çok daha yaşlı olan diğer 108 denizaltı için de tehlike çanları çalıyor. Norveç'te kurulu Bellona Çevre Örgütü "Para bulup denizaltılarının bakımını yapamayacaklarsa filoyu çekmeleri gerekir. Aksi halde kazalar kaçınılmaz olur" diyor. 10 yılda Rus donanmasındaki bin kadar gemi ile 138 nükleer denizaltı bakımsızlıktan hurdaya çıkartıldı.

Enkazı çıkarmaya paraları yok!
KURSK, 1950'lerde nükleer denizaltıların hizmete girmesinden sonra batan 6'ncı nükleer denizaltı. Bu denizaltıların çoğu yüzeye çıkarmanın yüksek maliyeti nedeniyle battıkları yerde çürümeye terk edildi. Ruslar, Kursk'u parçalara ayırmayı ya da balonlarla tek barça halinde çıkarmayı düşünüyor. Danimarkalı bir şirkete göre bunun maliyeti 100 milyon dolar. Rus Başbakan Yardımcısı Ilya Klebanov değerlendirmelerden sonra çıkarma operasyonuna birkaç hafta içerisinde karar verileceğini açıkladı. Ancak bunun gerçekleşmesi zor görünüyor.

Son umut LR-5 evine geri döndü
İngiliz LR-5 kurtarma denizaltısı da canlı umudunun kalmaması üzerine önceki gece operasyona katılmadan Barentz denizinden İngiltere'ye doğru yola çıktı. İngiliz Başbakan Yardımcısı John Prescott, İngiliz ekibine çalışmalara katkılarından dolayı bir teşekkür mesajı gönderdi. Pnescott, mesajında "Tüm ülke profesyonelliğinizden ve hızınızdan çok etkilendi" dedi. Operasyona katılmak için tüm hazırlıklarını tamamlayarak bekleyen LR-5'in kullanılmasından, dalgıçlardan gelen "içeride canlı yok" haberinin ardından vazgeçilmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır