kapat

23.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vurup kaçtılar
Rus Savunma Bakanı'ndan ilginç iddia: 118 kişiye mezar olan denizaltı, yabancı bir denizaltı yüzünden battı. Kursk'a çarpıp kaçan denizaltının bir parçasını bulduk. Elimizde kanıtlar var

Barentz Denizi'nin 108 metre dibinde yatan Rus denizaltı Kursk'un batmasına neyin neden olduğuyla ilgili iddiaların en sonuncusu çok önemli bir ağızdan yapıldı. Rusya Savunma Bakanı Igor Sergeyev, yabancı bir denizaltının Kursk'a çarpıp, kaçtığını açıkladı ve Kursk'un bu şiddetli çarpışma sonrası battığını iddia etti. Bir Rus subayının yaptığı "Kursk'un yattığı bölgenin 300 metre ilerisinde İngiliz denizaltısının kule kapağına rastladık" açıklamasından sonra konuşan Sergeyev'e göre kaza şöyle gelişti:

"ŞAMANDIRA BİZİM DEĞİL"
Norveç'le birlikte düzenlenen tatbikat sırasındaki çarpışma 12 Ağustos'ta meydana geldi. Batılılar, iki patlama duyduklarını açıklamışlardı. Her tehlikeli olayda olduğu gibi bu kazada da kurtarma şamandırası atılmıştı. Bölgeye ilk varan Rus gemisi, Kursk'tan 300 metre ilerisinde bir şamandıra belirleyip olay yerine gitti. Ancak şamandıra yeşil-beyaz renkteydi. Biz, Ruslar kırmızı, beyaz renkli şamandıra kullanırız. Aynı dakikalarda gemideki askerlerimiz, denizin dibinde Kursk kadar büyük bir cisim gördüler. Hemen bana ulaşıldı.

Ben de tam donanımlı bir kurtarma ekibini bölgeye gönderdim. Ancak ekip, şamandıranın olduğu yere geldiğinde, dipteki cisim artık yoktu. Kursk'a vurup kaçmıştı. Ancak deniz dibine indiğimizde yabancı bir denizaltıya ait, 'kule' tabir ettiğimiz denizaltının üst çıkıntısından bir parçasını bulduk. İşte size gerçek...

İNGİLTERE YALANLADI
İddia İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından sert bir dille yalanlandı. Amerikan ve İngiliz hükümetleri zaten kazanın ilk gününden başlayarak kendilerinin kazayla hiçbir ilgileri olmadığını iddia ediyorlardı. NATO yetkililerinin Brüksel'de yaptıkları kurtarma çalışmaları konusundaki toplantı sonrası da Ruslar'ın ortaya attığı bu iddia yalanlandı.

Rus medyasında Kursk'un batış nedeni ile ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. Bunlardan en ilginci Kursk'un tatbikat sırasında bir başka Rus gemisinden ateşlenen füze sonucu battığı iddiası. Haftalık Moskovskie Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre Kursk'un batmasına tatbikat sırasında Pyotr Velky gemisinden ateşlenen bir deneme füzesi neden oldu.

"BU ACIYI ÖMÜR BOYU UNUTMAM"
DenİzaltI faciasından bu yana ilk kez kaza bölgesine giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Severomorsk kentinde ölen denizciler için düzenlenen törene katıldı. Şu ana kadarki ilgisiz tavırlarıyla tepki alan Putin'in günah keçisi olarak Savunma Bakanı Igor Sergeyev'i görevden alabileceği söyleniyor.

Putin'in kendi ismini aklamak için kara listesine aldığı belirtilen Sergeyev de Rus televizyonlarına yaptığı açıklamada hata yaptıklarını kabul edip, herkesden özür diledi. "Kurtarma ekipleri ellerinden geleni yaptı, ancak küçük hatalarımızın olduğunu da biliyorum" diyen Bakan, topu eski savunma bakanlarına attı.

ORDUYU SOYDULAR
"10 yıl içinde orduda büyük vurgunlar yapıldı" diyen Bakan Sergeyev, "Şu anda bütçemiz olması gerektiğinin yarısı" dedikten sonra ekledi: Tabii, bu hayatını kaybedenler için bir özür olamaz.

Kuzey Filo Komutanı Rus Amiral Viaçeslav Popov da ölenlerin anısına şapkasını çıkarttı ve şöyle konuştu: Askerlerinizi kurtaramadığım için beni affedin. Hepimiz çok üzgünüz, ancak hayat devam ediyor. Hayatımın geri kalanını, bu çarpışmanın sorumlusunu bulmakla geçireceğim.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır