kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şeffaf hesap
DYP, son günlerde gündeme gelen "siyasilere bağış" ile ilgili olarak seçim harcamalarında şeffaflığın sağlanması amacıyla hazırladığı yasa önerisini, Meclis'in yeni yasama yılının açılacağı 1 Ekim'den sonra gündeme getirecek.

DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük, siyasete ve siyasetçiye güven için şeffaflığın şart olduğunu ifade etti.

DYP'nin hazırladığı teklif, siyasi partiler ve milletvekili adaylarına, seçim dönemlerinde bir kamu bankasında "seçim hesabı" açma zorunluluğu getiriliyor. Hesapları siyasi partiler Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Anayasa Mahkemesi'ne ve Yüksek Seçim Kurulu'na, milletvekili adayları ise İl Seçim Kurulu'na bildirecekler. Bu hesapta görülmeyen giderler hukuka aykırı sayılacak.

SEÇİM BAĞIŞI YASAK
Öneriye göre, hiçbir tüzelkişi, seçimlerde kullanılmak amacıyla veya seçim dönemlerinde, siyasi partilere ve milletvekili adaylarına yardım ve bağışta bulunamayacaklar. Siyasi partilere ve adaylara yapılacak yardım ve bağışların sınırı, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki hükümlere tabi olacak.

KOMİSYON KURULACAK
Adaylar 20 milyar liradan fazla seçim harcaması yapamayacak. Her seçim dönemi için, Yüksek Seçim Kurulu tarafından 6 üyeden oluşan Seçim Hesapları Komisyonu kurulacak. Bu komisyon, seçim hesapları ve hukuki durumunu inceleyecek.

CEZASI NE OLACAK?
YSK, komisyonun görüşü üzerine, özel seçim hesabı açmayan, seçim harcama tavanını aşan milletvekili adayının seçilmemiş sayılmasına karar verecek. YSK ayrıca, komisyonun görüşü üzerine, özel seçim hesabı açmayan, seçim finansmanın şeffaflığına ve usule ilişkin kanun hükümlerine aykırı davranan partiye yapılan seçimle ilgili devlet yardımının faiziyle birlikte hazineye iadesine karar verecek. Kanuna aykırı olarak partilere ve adaylara yardım eden tüzelkişiler, seçimi izleyen 5 yıl boyunca hiçbir kurum ve kuruluş yahut iştirakiyle taahhüt ilişkisine giremeyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır