kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
55 yılları aynı yastıkta geçti
Evliliklerinde 'altın yılı' geride bırakan Bülent-Rahşan Ecevit çifti, 55'inci evlilik yıldönümlerini kutlamaya hazırlanıyor. Çift, 'platin yıla' doğru ilerliyor

Evliliklerinde, 'altın yıl' olarak kabul edilen 50 yılı 5 yıl önce geride bırakan Başbakan Bülent Ecevit ile eşi Rahşan Hanım, salı günü 55'inci evlilik yıldönümlerini kutlayacaklar. Ecevit çifti, 22 Ağustos 1946 yılında başlayan evliliklerinde tam 54 yılı geride bırakarak, 55'inci yıla adım atacak. Doğum ve evlilik yıldönümü gibi özel günleri her zaman unuttuklarını belirten Başbakan Ecevit, evlilik yıldönümleriyle ilgili olarak da özel bir kutlama yapmayacaklarını açıkladı.

İYİ GÜNDE, KÖTÜ GÜNDE...
Evlendiklerinde Bülent Ecevit 21, Rahşan Ecevit ise 23 yaşındaydı. Ecevit çifti, evliliklerinin ardından İngiltere'nin başkenti Londra'ya giderek çalışmaya başladı. Rahşan Ecevit, siyasete atılan eşinin her zaman için en yakın destekçisi oldu. 12 Eylül 1980 sonrasındaki yasaklı dönemde de Bülent Ecevit'in en büyük yardımcısı yine eşi Rahşan Ecevit'ti. Kurdukları DSP'de yöneticilik görevini üstlenen Rahşan Hanım, bu görevini önce Genel Başkan sonra da Genel Başkan Yardımcısı olarak sürdürdü.

İLK YEMEK KURU FASULYE
Rahşan Ecevit, 55 yıldır bir yastığa baş koyduğu eşi Bülent Ecevit ile tanışmasını ve evlenmelerini şöyle anlattı: "1944 yılıydı. Bülent Robert Kolej'de, ben de Amerikan Kız Koleji'nde okuyordum. İkimizin de okulları bitirmemize birkaç ay kalmıştı. Mezun olacaklar son bir defa bir oyun sahneye koyacaklardı. Oyuna erkekler de konuk olarak katılacaktı. Bülent Ecevit de bu öğrenciler arasındaydı. Ben dekorlara yardım edecektim, o da rol icabı bir şiir okuyacaktı. Böylece tanıştık. Her konuda konuşabildiğim ve duygularımı hiç rahatsız olmadan açabildiğim bir arkadaşım ilk defa oluyordu."

VE EVLENME TEKLİFİ
Bülent Ecevit'in daha sonra kendisini yemeğe davet ettiğini belirten Rahşan Ecevit, o günü de şöyle anlattı: "Beni okuldan aldı ve Dolmabahçe'ye inen yolun üzerinde, kapısından başımızı eğerek girdiğimiz küçücük bir lokantaya götürdü.

Orada onun en çok sevdiği yemek kuru fasulye ile pilav yedik. Lokantadan çıktıktan sonra Dolmabahçe'ye giden merdivenlerden inerken bana evlenme teklif etti. Teklifi çok makul bulmuştum. Kabul ettim. Sonra beni istemeye geldiler. Ertesi gün babam onu iş yerine çağırmış ve sormuş, 'kızımı neyle geçindireceksin?' diye. O da, 'Basın Yayın Genel Müdürlüğü'ne girdim, çalışıyorum' demiş. Beni istemek için bu işe girmişti. 'Peki ne kazanıyorsun?' diye sormuş babam. O, '2 lira gündelik alıyorum' diye cevap vermiş. Ve babam evlenmemize izin vermişti. 1945 yılında nişanlandık. 1946 yılı Haziran ayında sade bir törenle evlendik."

ŞİİRLERE TAŞINANAŞK
Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit'e birçok aşk şiiri yazdı. Başbakan Ecevit'in "Rahşan'a" sözüyle eşine ithaf ettiği "Elele Büyüttük Sevgiyi" adlı şiiri de büyük sevgiyi anlatan en önemli belgelerden biri...

ELELE BÜYÜTTÜK SEVGİYİ
Birlikte öğrendik seninle

Avucumuzda yüreği çarpan

Kuşa sevgiyi

Elele duyduk kumsalda denizin

Milyon yılda yonttuğu

Taşa sevgiyi

Tırtılları tanıdık seninle baharda

Tırtılken daha sevmeyi öğrendik

Sevgiden üreyen kelebeği

Toprağı evimiz gibi sevdik seninle

Birlikte sevdik kuru toprakta

Ev küren köstebeği

Köstebeğinden toprağına taşına

Tırtılından kelebeğine kuşuna

Elele sevdik bu dünyayı

Acısıyla sevinciyle sevdik

Yazıyla kışıyla sevdik

Köy köy, ülke ülke

Gökler gibi sardı dünyayı

Yağmur gibi sızdı dünyaya

Dünya kadar oldu sevgimiz

Elele büyütüp elele verdik

Elele derip insana verdik

Verdikçe çoğalan sevgimizi

Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır