kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Ayda 100-150 Dolar
Düzenli işlerde çalışan kaçak işçiler, Merter'deki tekstil ve konfeksiyon atölyelerinde, Demirciler Sitesi ve İkitelli'deki imalathanelerde ayda 100-150 dolara çalışıyor. 22 yaşındaki Hüseyin Hüseyni, iki yıldır Türkiye'de olduğunu söylüyor. Pasaportunun olmadığını söyleyen Hüseyni, "Önceleri Aksaray'da günlük işlerde çalışıyordum. Sonra Zeytinburnu'nda bir deri atölyesinde iş buldum. Ayda 150 dolar alıyorum" diyor. 25 yaşındaki Rahman Genemi ise Aksaray'ı mesken tutan işçilerden. Günlük işlerde çalışan Genemi, "Burada yaşamaktan memnun değilim. Memleketime dönmek istiyorum ama zor" diyor.

UMTS ihalesi birleşmeleri artıracak
Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom'un Yönetim Kurulu Başkanı Ron Sommer, Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi (UMTS) lisansı ihalesi için ödenen yüksek meblağların şirket birleşmelerini artıracağını söyledi. Alman DerÊSpiegel dergisine bir demeç veren Sommer, ihaleyi kazanan toplam 6 şirketten biri olan Deutsche Telekom'un, UMTSÊağını başka şirketlerin hizmetine de sunabileceğini, böylece ihale için ödenen paraların hızlı bir şekilde yeniden toplanabileceğini belirtti. Alman Ekonomi Bakanlığı danışmanlarından Manfred Neumann, UMTS lisansı ihalesinden elde edilen yaklaşık 100 milyar markın bir bölümünün vergi indirimi için kullanılmasını çağrısında bulundu. Maliye Bakanı Hans Eichel, daha önce yaptığı açıklamada UMTS lisansı ihalesinden elde edilen gelirlerin sadece devlet borçlarının ödenmesine harcanacağını bildirmişti.Ê

Alitalia uçuş hatlarını sınırladı
İtalyan Havayolları Alitalia, jet yakıtı maliyetlerindeki artışın bazı uzun menzilli uçuşları kârsız hale getirmesi nedeniyle, Asya-Pasi ik ve Afrika'daki bazı hatlara uçak seferlerini durdurdu. Alitalia, Sidney, Nairobi, Addis Ababa ve Bangkok'a uçak seferlerini askıya aldı. Artan yolcu talebi karşısında, Hindistan'ın Bombay ile Kör ez'deki Dubai kentine uçak sefer sayısı artırılacak. Şirket, diğer hatlardaki uçak seferlerinde bilet fiyatlarını 1 Eylül'den itibaren yüzde 3 artıracak, İtalya içindeki uçak seferlerinde de biletlere 7 dolarlık ek ücret konulacak. Şirket, uçak filosunu geliştirmek için uluslararası bir ortak arama çabalarını sürdürecek. Ancak, KLM ile birleşme görüşmeleri, Alitalia'nın özelleştirmedeki yavaşlığı ve Milano'daki Malpensa havalimanının yetersizliği nedeniyle kesildi. KLM, İngiliz Havayolları'na yöneldi.

SPK'dan ceza yağdı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bisaş Tekstil hisse senetlerinde 1998 yılı Haziran-Temmuz aylarında gerçekleştirilen işlemlerden dolayı, toplam sekiz kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı. Söz konusu kişilerin, yapay olarak Bisaş Tekstil hisse senetlerinin arz ve talebini etkileyerek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak suretiyle fiyatları aynı seviyede tutmak, artırmak veya azaltmak amacıyla alım satım yaptıkları ifade edildi.

Demir'den yatırım sepeti
Demirbank, yurtdışı piyasalarda ilgi gören Eurobond'u içine alan B Tipi Tahvil ve Bono Fonu'nu yatırımcıların hizmetini sunuyor. Demirbank oluşturduğu bu fonla, özellikle yüksek döviz kazancı sağlayan dolar ve Euro cinsinden Eurobond'lardan oluşan bir yatırım sepeti oluşturdu. Demirbank müşterilerine sunduğu yeni yatırım olanağıyla B Tipi Tahvil ve Bono Fonu ile yatırımcılara hem B tipi yatırım fonlarının hem de Eurobond'un avantajlarını bir arada

Petrolde ABD baskısı
OPEC Genel Sekreteri Ali Rodriguez, petrol fiyatlarının ABD'deki rafinerilerin üretimi kısması ve sanayileşmiş ülkelerde benzine yüksek vergiler konulmasına bağladı. 30 doların üzerine çıkan petrol fiyatlarındaki yükselişten OPEC'in sorumlu tutulamayacağını savunan Rodriguez, "fiyatları, global ekonomik büyümenin hızlanması, Amerikan rafinerilerindeki üretim azalışı ve sanayileşmiş ülkelerde vergilerin yükseltilmesi artırıyor, arzdaki azalış değil" dedi.

Abank'tan 8 trilyon kâr
Alternatifbank, 2000 yılının ilk yarısında 8 trilyon 95 milyar lira net kar elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 3 trilyon 533 milyar lira net kar açıklayan Alternatif Bank, karını yüzde 153 oranında artırdı. Tekstilbank da yılın ilk 6 ayında 12 trilyon 214 milyar lira net kar açıkladı. Tekstilbank'ın geçen yılki karı ise 11 trilyon 24 milyar lira olmuştu. Bu yıl içinde bira şirketlerini tek çatı altında Anadolu Efes adıyla toplayan şirketin ilk yarıyıl karı 130 milyar 762 milyon lira kar oldu. Şirket, geçen yıl aynı dönemde 2 trilyon 580 milyar 319 milyon lira zarar bildirmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır