kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
23 Ağustos'ta para beklemeyin
Hazine gelecek hafta 4.2 katrilyonu aşan iç borç geri ödemesi yapacak. En fazla 2.2 katrilyon yeni borç alacak. Piyasaya da asgari 2 katrilyon bırakacak. Şimdi tüm gözler bu 3 milyar doları aşkın parada.

Bu paranın faizleri düşüreceği, tüketimi canlandıracağı düşünülüyor. Bu beklentinin sonucunda hayal kırıklığı yaşanabilir. Çünkü programın kurallarına göre bu para piyasada kalamayacak. Merkez Bankası tarafından çekilecek.

Hazine 2 katrilyonu piyasaya verdiği zaman, Merkez Bankası mali piyasaya verdiği borcu 2 katrilyon kadar azaltmak zorunda. Çünkü Merkez Bankası ancak döviz karşılığında piyasaya fazladan para verebiliyor. Oysa bu para Hazine'nin mevduatında biriktirdiği kaynaklardan çıkıyor.

Takas saklama verilerine göre 4.2 katrilyonluk itfanın yüzde 25'i yabancı yatırımcıda. Geri kalanın çoğu bankaların porföyünde. Küçük bir bölümünün bireysel yatırımcı ve şirketlerde bulunduğu tahmin ediliyor. Yabancı yatırımcıların kısa vadeli faiz enstrümanlarına talebi var. Bir kısmı döviz almayı da tercih edebilir. Bazı Türk bankaları da açık döviz pozisyonlarını bir miktar kapatabilir. Merkez Bankası döviz satarken bankalardan TL alacak. Böylece 2 katrilyonun piyasadan çekilme zorunluluğunun bir ayağını oluşturacak.

Şu band sistemi dedikleri
Hazİne'nİn Salı yapacağı iki ihalenin bir tanesi 11 aylık. Vadesi 18 Temmuz 2001. İkincisi 20 Şubat 2002 vadeli. Bu iki ihalenin özelliği var. 1 Temmuz 2001'den itibaren dövizde dalgalı band sistemine geçilecek. Merkez Bankası'nın önceden gün gün açıkladığı sistem sona erecek. İkinci ihale ile ilk kez band sistemine adım atılacak. Yeni sistem şöyle işleyecek:

* Merkez Bankası üç aylık devalüasyon oranını açıklamaya devam edecek. İlk açıklama Eylül sonunda, 2001'in 3. çeyreği için yapılacak.

* 2001'in ilk altı ayındaki kur artışı yüzde 5.3. Devalüasyonun, yüzde 10 olarak belirlenen 2001 enflasyonu ile tutarlı olacağını düşünürsek, 2. yarının tamamındaki kur artışı yüzde 4.4 olacak. Aylık devalüasyon yüzde 0.75 veya 0.70 seviyesine inecek.

* Bu kur artışının yanı sıra Merkez Bankası piyasanın fiyatları gün geçtikçe açılan bir koridorda dalgalandırmasına izin verecek. Her gün onbinde 2 veya ayda binde 6.2 kadar genişleyerek altı ayın sonunda tek taraflı olarak yüzde 3.75'lik bir band yaratılacak. İki taraflı koridor yüzde 7.5'e ulaşacak. 2002'nin sonunda genişlik yüzde 22.5'e ulaşacak.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır