kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Görüşmemiz iyi oldu'
Ecevit'le görüşmesinden memnun kalan Sezer'in yarın da Kıvrıkoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Sezer'in kararnameyi imzalayıp Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceğine inananlar artıyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dün Başbakan Bülent Ecevit'le yarım saatten az süren görüşmesi üzerine çevresindekilere yorumu, "Görüşmemiz iyi oldu, iyi geçti" oldu.

Cuma günü de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile haftalık görüşmesini yapması beklenen Cumhurbaşkanı, bu kısa değerlendirme ardından makamındaki çalışmasına döndü.

Sezer'in çalışmasının bir bölümünü bugün deprem bölgesine yapacağı ziyaret oluşturdu.

Bir bölümünüyse, Başbakan Ecevit'in Pazartesi akşamı "imzalanması Anayasal zorunluluktur" notuyla ve 15 sayfalık gerekçe metniyle Köşk'e ikinci kez gönderdiği kararname.

Devletin zirvesinden gelen bilgiler, Cumhurbaşkanı'nın ilk kez reddettiği memur kararnamesini bu kez de inceleyip tartışmadan geri gönderme niyetinde olmadığını gösteriyor.

Ecevit'in görüşmeden ayrılırken yüzünde beliren hoşnutluk, kararnamenin hala imzalanmamış olmasına karşın, Sezer'in çabasının içten olduğunu anlamaktan kaynaklanıyor.

DİKKATLİ İNCELEME
Tersine, tetkik hakimi kökeninden gelen Sezer, "yanılmış da olabileceğini de göz önüne alarak" kararname ve 15 sayfalık metni dikkatle inceliyor.

Ecevit'le görüşmesi bunun ilk göstergesi.

Ecevit'in kamuoyuna açıklanan metne eklenmesini uygun görmediği bazı ayrıntıları, örneğin Hizbullah'ın devlet dairelerindeki etkinliğiyle ilgili bazı ayrıntıları bu görüşme sırasında Cumhurbaşkanı'na sunmuş olması muhtemel.

Ecevit'in "kararnameye hangi açılardan ivedi zorunluluk duyduğumuzu açıkladım" sözünün altında yatanlardan biri bu, bir diğeri de bu KHK'yi şu aşamada TBMM'den geçirmenin zorluğu olabilir.

MECLİS'TEN BİLGİ
Bir diğer gösterge de Cumhurbaşkanlığı'nın Salı günü TBMM'ye başvurarak, şimdiye kadarki KHK uygulamaları üzerine bilgi istemesi.

Bu bilgiler arasında, memur kararnamesinin şimdiye dek bir Cumhurbaşkanı'nın reddedip aynen kendisine iade edilen ilk KHK olduğu bilgisinin de bulunduğu söyleniyor.

Bütün bunlar, kararname krizinin aşılmış olduğunu göstermiyor.

Ecevit ve ortağı Bahçeli'nin "imzalanmaz ise devlet krizi çıkar" sözü hala geçerli.

Ancak Başkent'te son iki gündür yaşanan gelişmeler, rüzgarların tersine dönmekte olduğunu gösteriyor. Sezer'in KHK'yi imzalayıp Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağına inananlar artıyor.

Durum böyle olursa, devletin zirvesi 23 Ağustos'ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına rahatlamış olarak gireceklerdir.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır