kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Artık cep telefonsuz yaşanmıyor
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonları aklandı. Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonlarının insan sağlığına tehlikeli olduğu konusunda bir delil olmadığını öne sürdü

Her geçen gün yeni bir haber okuyoruz. Cep telefonu bir gün dünyanın en iyi icadı, bir gün en kötü... Bir gün çok seviyoruz "iyi ki var büyük rahatlık" diyoruz. Diğer gün nefret ediyoruz. Birbirimize sürekli teknoloji kirliliğinden bahsediyoruz. Ama tüm bunların sonucunda ortaya çıkan bir gerçek var ki artık cep telefonu olmadan yapamıyoruz. Oyunlu telefon, resimli mesaj gönderen telefon, radyolu telefon ve son olarak Wap'lı telefonun piyasa çıkmasından sonra cep telefonu iyice vazgeçilmez oldu.

CEPTEN HABERLER
Bugüne kadar cep telefonu hakkında çıkan bir yığın haber var. Her şey 1993 yılında eşini cep telefonundan kaynaklanan beyin kanserinden kaybeden bir adam üreticiyi suçlayıp, Larry King'in şovuna çıkmasıyla başladı. Sonra arkası geldi. Bir yığın araştırma yapıldı. O zamandan beri devam eden tartışmalara eklenen son halka, geçtiğimiz günlerde MedGenMed adlı internet üzerinden yayın yapan bir tıp dergisinden geldi. Mobil telefonlar üzerinde gerçekleştirilen bir tıp araştırmasını konu alan makale, yeni soruları gündeme getiriyor.

Makaleyi kaleme alan George Carlo, deneylerinin birinde yüksek düzeyde cep telefonu radyasyonunun, kan hücrelerinde kromozom bozukluklarına yol açtığı belirlemiş.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan ve İsveç'te, beyin tümörü hastaları üzerinde yapılan bir başka çalışmada bilimadamları, cep telefonlarının beyin tümörü riskini artırmadığı, fakat çok ufak bir grup hastada tümörlerin, cep telefonunun kullanıldığı tarafta oluştuğu gözlenmişti.

Amerika'da Dr. Joshua Muscat başkanlığında yapılan bir diğer araştırmada ise beyin tümörü olan 470 hastayı inceleyen uzmanlar, ezici çoğunluk için herhangi bir risk teşhis etmezlerken, 35 kişilik bir alt grupta cep telefonu ile beyin kanserinin ender bir türü arasında ilişki belirlediler.

Tüm bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonu kullanımının insan sağlığına zarar verdiği konusunda bir delil olmadığını bildiriyor. Yapılan açıklamada, belirli kanser türleri ve beynin çalışmasındaki bazı değişikliklerin cep telefonu kullanımıyla ilgili olduğunun ortaya atıldığı, ancak insanlarda yapılan hiçbir araştırmada bu iddianın ispatlanamadığı belirtiliyor.

NELER YAPILMALI?
Eğer cep telefonunun güvenliği hakkında endişe duyuyorsanız, bazı önlemler var.

* Her şeyden önce bir kulaklık almakla işe başlamalısınız. Çünkü Tel Aviv'deki Nahal Sorek nükleer araştırma merkezi uzmanları tarafından 5 değişik cep telefonu üzerinde yapılan araştırma, kulaklıkların beyne giden elektromanyetik dalgayı azalttığını ortaya çıkardı. İngiltere Tüketici Derneği ise, telefon kulaklıklarının beyne giden dalgaları artırdığını öne sürmüştü.

* Otomobilinize eski model bir telefon taktırın ki anten dışarda kalsın.

* Telefonun sinyali zayıfladığında kapatın ve daha sonra aramayı deneyin. Çünkü sinyalin zayıflamasının, telefonun daha fazla güç harcaması, dolayısıyla daha fazla radyasyon yayması anlamına geliyor.

* Dijital telefonlar, daha az radyasyon yaydıkları için daha güvenli.

* Ayrıca radyasyonu engelleyen cihazlardan uzak durun, çünkü bu durumda cep telefonunuz çalışamayacaktır.

* İhtiyacınız olmadığı zaman telefonu yakınınızda tutmayın.

* Sibel ARNA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır