kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Traktör lastiği Urfi'nin 'zula'sı
Urfi Çetinkaya'nın, yurtdışına ihraç ettiği traktörlerin lastiklerinde eroin kaçırdığı belirlendi. Urfi'nin çetesinde bir de tanıdık isim çıktı: Kurye Dilek

SABAH, son yılların en büyük uyuşturucu kaçakçılığı olayı operasyonunu açıklıyor. 1.5 yıldır izlenen ve sonunda suç kayıtları ile ele geçirilen Urfi Çetinkaya'nın, yıllardır Hollanda İspanya ve Portekiz'e traktör ihraç ettiği ve bu traktörlerin lastiklerinin içindeki "zula" bölümlerinde, eroin kaçırıldığı belirlendi. Çetenin ikinci yönteminin ise Türkiye'ye turist gibi gelen Hollanda ve İspanyol turistler olduğu saptandı. Tümü karavanları ile gelen ve aile görüntüsü altında olan bu kişilerin, turist gibi en az bir hafta süreyle Ege ve Akdeniz'de tatil yaptıkları ve ülkelerine dönerken de karavanlarının gizli bölmelerinde, Çetinkaya şebekesinin eroinlerini taşıdıkları ortaya çıktı.

ÇETEYİ ÇÖKERTEN..
İspanya, Hollanda ve Portekiz polisi ile yürütülen işbirliği sonucunda gözaltına alınan Çetinkaya'yı, İspanyol ortağı Vigas Palemeros'un ele verdiği de öğrenildi. Emniyet'ten edinilen bilgiye göre, Çetinkaya'yı çökerten operasyon şöyle gerçekleştirildi: İspanya'da işadamı gibi faaliyet gösterip bu ülkeye giren uyuşturucunun yüzde 70'inden sorumlu tutulan Vigas Palemeros'u yakın takibe alan İspanyol polisi, Palemeros ile Çetinkaya arasında bağlantıyı saptadı. Palemeros'un telefonlarının dinleyen polis gelişmeleri Türkiye'ye aktardı. Bu süre içinde birkaç kez Türkiye'ye gelen Palemeros izlendi. Palemeros'u köşeye sıkıştıracak somut delillere ulaşan İspanyol polisi ülkeye dönüşünde bu kişiyi gözaltına aldı. Polemaros, sorgusunda İspanya'ya giden uyuşturucunun büyük bölümünün Türkiye'den Urfi Çetinkaya tarafından gönderildiğini itiraf etti. Bu itiraflar gizlice İspanya'ya giden Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'a verildiUyuşturucu kaçakçılığında turist görüntüsü altındaki İspanyol çiftlerden yararlandıklarını itiraf eden Palemeros, karavanlar ile Türkiye'ye gelen bu çiftlerin, Türkiye'de tatil yapıp İspanya'ya dönerken karavanların zulasında uyuşturucu kaçırdıklarını açıkladı. Palemeros, Çetinkaya'nın Avrupa'ya traktör ihracatı da yaptığını ve bu traktörlerin tekerlekleri içine eroin gizlendiğini de açıkladı.

KÖSTEBEK KİM?
Defalarca gözaltına alınan ve delil yetersizliğinden serbest bırakılan Çetinkaya'nın telefonları 14 ay süreyle kesintisiz olarak dinlendi. Çetinkaya'nın dün devam eden sorgusunda, kendisine yardımcı olup içerden bilgi ulaştıran ve "Köstebek" olarak nitelenen 5'i rütbeli toplam 7 polisin ismini açıkladığı öğrenildi. Yetkililer, "Teknik takipte şüphelendiğimiz iki komiser ile bir memurun ismi örtüştü. Diğer isimler yeni. Çetinkaya pislik atmak istiyor da olabilir" dediler.

İHTİYADİ TEDBİR
Çetinkaya ve diğer tüm sanıkların mal varlığına Savcı Şalk'ın aldırdığı kararla "ihtiyati tedbir" konuldu ve bankalalardaki hesaplarını incelemeye alındı.

TAHLİYEYE RET
Çetinkaya ve imam nikahlı eşi Hediye Sekman'ın Mersin'de 7 Mart 2000'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonuyla ilgili yargılandığı duruşmaya dün Adana 2 No'lu DGM'de devam edildi. Sekman'ın tahliyesini istemi, mahkeme tarafından reddedildi.

KURYE DİLEK DE ÇETEDEN
Operasyonun altından tanıdık bir isim de çıktı. 1996'da yakalanan kurye Dilek Örnek'in, büyük patron Urfi Çetinkaya'nın eroinlerinden elde edilen kara parayı akladığı belirlendi. Polis, Dilek Örnek soruşturmasında, İranlı Lokman Ghodsi Makbood Alan ismine ulaşmış ancak Alan'ı yakalayamamıştı. Operasyon yine Alan'ın ismine ulaşıldı ve bu kişinin İspanya'da olduğu belirlendi. Türkiye'nin verdiği hedef sonucu İspanyol polisi Alan'ı yakaladı. Örnek, yurtdışına çıkarılan uyuşturucudan elde edilen parayı Türkiye'ye getiriyor ve Mehmet ve Latif Alakel kardeşlere teslim ediyordu. Alakel kardeşler de bu parayı Azer Döviz'in sahipleri Alan'a, o da bu parayı Çetinkaya veriyordu.

Ersin BAL-Ünsal ERGEL-Halil BİLEK (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır