kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Keyfi zam devri bitti
Halk Bankası Genel Müdürü artan talep nedeniyle yapılan fiyat ayarlamalarının bundan böyle mümkün olmayacağını söyledi

Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, özel sektör kuruluşlarının enflasyonla mücadeledeki rolünü ve reel sektörün nabzını SABAH a anlattı. Sanayicilerin, 1998-1999 yıllarında, yüksek maliyetlerle çalıştığını, faaliyetlerini sürdürebilmek için düşük kâr marjını, hatta zarar etmeyi göze aldığını, bu nedenle sermayesini erittiğini belirten Ansen, şunları söyledi:

"Bize göre, reel sektör enflasyonun düşmesini istiyor. Kronik yüksek enflasyonun, üretime ve rekabete olumsuz etkilerini gayet iyi biliyorlar. Ancak son 2 yıldır gerek iç gerekse dış olayların etkisi ile ekonomide gözlenen daralma, sanayiciyi gerçekten zorladı. Bu nedenle, 2000 yılının ilk yarısında yer yer canlanan talebin de etkisi ile fiyat ayarlamaları yapıldı. Bu süreyi, bir tür toparlanma süresi olarak görmek lazım. Nitekim, ilk 3 ayda zarar eden bilançoların çoğu, ikinci 3 ayda kâra dönüştü. Önümüzdeki dönemde sanayici artık satamayacağı malı üretemeyecek ya da istediği fiyattan satış yapamayacak."

DANIŞMANLIK ŞİRKETİ
Kamu bankalarının, ticari banka gibi çalışmalarını içeren ve yönetim özerkliği getiren genel düzenleme yerine bağlı oldukları bakanların gözetiminde bu sürecin işlemesi eğiliminin giderek ön plana çıktığını kaydeden Ansen, şu bilgileri verdi:

"Özerkleşme ve görev zararlarının ödenmesi, Halkbank ın gerçek gücünü ortaya çıkaracak. 4 katrilyon liralık birikmiş görev zararları karşılığı verilmesine başlanan özel tip devlet tahvillerinin repoda kullanılması, kamu bankalarının piyasadaki para talebini azalttı, faizlerin aşağıya çekilmesine katkı sağladı.

Halkbank olarak Almanya, İtalya, Kanada, Fransa ve Avusturya Halkbankaları ile ortak bir Yatırım Danışmanlık Şirketi kurma niyetimiz var. Şirket, ana ülke dışında üçüncü ülkelerdeki yatırımların finansmanı, şirket birleşmelerine katılma, şirket hissesi satınalma fonksiyonlarını yerine getirecek. Bu bağlantı bize, özelleşme aşamasında en az 5 ülkeden yabancı sermayeyi garantileyecek."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır