kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ölümle pençeleşiyorlar
Barentz Denizi'nin dibinde yardım bekleyen 116 Rus denizcinin kısıtlı oksijeni yarın bitiyor. Kurtarılamazlarsa karbondioksit zehirlenmesinden acı çekerek ölecekler. İşte ölüm senaryoları

Kuzey kutbu yakınlarındaki Barentz Denizi dibine oturan Kursk adlı Rus denizaltısındaki 116 denizci kurtarılmayı beklerken, kurtarma ekipleri için koşullar giderek zorlaşıyor. Denizaltının içerisindeki sıcaklığın 4 dereceye düştüğünü belirten Rus yetkililer, mevcut oksijenin yarın bitmesi beklendiğinden kurtarma çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar. Mürettebat, denizaltının arkasındaki küçük koruyucu bir kabinde toplu olarak karanlıkta hareketsiz yatıyor. Oksijeni tasarruflu tüketmek için hareket etmeyen, konuşmayan denizcilerin nasıl öleceği hakkında şimdiden yorumlar yapıyor.

BEYİNLERİ UYUŞACAK
En yaygın tahmin mürettebatın karbondioksit oranının artmasından dolayı zehirlenerek ölmesi. Her soluk alıp-verişte ciğerlere dolan havanın yarısı oksijen, yarısı karbondioksit içeriyor. Kabinlerin su aldığı biliniyor. Bu da içerideki havayı sıkıştırıyor. Artan basınç soluk alıp vermeyi zorlaştırıyor. Bu durum makinaların çıkardığı nitrojen ve sülfat gazlarıyla da birleşince "Azot zehirlenmesi" denilen tehlikeli bir sonuç doğuruyor.

Soğuk da mürettebatın işini güçleştirecek. Titreyen mürettebatın metabolizması daha hızlı çalışıyor. Ve ısınmak için daha çok soluk alıp vermeye başlıyorlar. Bu da karbondioksit zehirlenmesini çabuklaştıran bir durum. En kötü senaryoya göre: Denizcilerin beyinleri giderek işlevini yapamayacak; bilinçlerini yitirecekler ve kalpleri duracak.

Artık S.O.S. vermiyorlar
DenİzaltIdakİlerİn haberleşmede kullandıkları mors sinyalleri dün kesildi. En son önceki gün geçilen mesaj ise oldukça tüyler ürperticiydi: Tanrım sen bizi koru... 116 kişiden 75 kişinin öldüğü de iddialar arasında. Amerikan ABC Televizyonu, iddiayı bir adım öteye götürerek, Amerikan istihbarat birimlerinin, bütün denizcilerin öldüğüne inandığını açıkladı. ABC, haberi "Rus askeri kaynakları da özel konuşmalarda zamana karşı yürüttükleri mücadeleyi kaybettiklerini kabul ettiklerini" diye duyurdu.

Çıkış tam 7 saat sürecek
Kurtarma ekipleri kötü hava koşulları yüzünden kurtarma çanını 3 girişime rağmen denizaltıya kenetlemeyi başaramadılar. Ancak çanı kenetlemeyi başarabilseler bile çalışmalar yine de çok zahmetli ve uzun süreli olacak. Yetkililer denizaltıda bulunanların büyük ihtimalle çok bitkin durumda olacaklarını ve kurtarma çanına teker teker görevlilerin omuzlarında teker teker çıkarılacaklarını açıkladı. Denizcilerin dipteki yüksek basınçtan dolayı vurgun yememesi için çok ağır bir hızla ve en az 7 saatte yukarı çıkabilecek.

Cumartesi günü oldu
KazanIn daha önce Rus yetkililer tarafından açıklandığı gibi pazar günü değil, cumartesi günü gerçekleşmiş olabileceği söyleniyor. Yapılan açıklamada bölgede bulunan bir Amerikan gemisinin cumartesi sabahı Kursk denizaltısından geldiği tahmin edilen şiddetli bir patlama sesi tespit ettiği bildirildi. Patlamanın kaynağının tespit edilemediği ancak bir çarpışma olmadığı bildirildi.

"Amerika da gizli tutardı"
Rusya'nIn Batı'nın teklifine rağmen yardım kabul etmemesi şaşkınlık ve şüphe uyandırdı. Batı'da "Rusya'nın sakladığı bir şeyler var" yorumu yapılırken, bir Rus yetkili "Saklayacak bir şeyimiz yok. Ancak sırlarımızı göstermek de istemiyoruz" dedi. Nükleer denizaltıların günümüzde en güçlü ve gizli silahlar olduklarına işaret eden kaynaklar, Amerika'nın da nükleer denizaltılarla ilgili sırlarını aynı şekilde sakladığına dikkat çektiler.

Yardım eli İngilizler'den
Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Kuroyedov, dibe oturan "Kursk" denizaltısındaki mürettebatı kurtarma çalışmalarında İngiliz yardımına kabul ettiklerini açıkladı. Kuroyedov, İngiliz Deniz Kuvvetleri'ne bağlı kurtarma araçları ve uzmanların, nükleer denizaltıda mahsur kalan denizcileri kurtarmada kullanılacağını söyledi. İngilizler, 20 personel bulunan bir LR5 cinsi mini denizaltını nakliye uçağıyla Norveç'in Trondheim limanına gönderdi.

Denizaltı dipte Putin tatilde
Ruslar tek yürek denizaltındakilerin akibetini beklerken, Devlet Başkanı Vladimir Putin istifini bozmadan tatiline devam ediyor. Karadeniz'deki Soçi tatil kasabasındaki tatilde olan Putin, nükleer denizaltının durumun kritik olduğunu açıkladı. "Durum zor, kritik diyebilirim" diye konuşan Putin, dün sabah Rusya`nın denizaltının kurtarılması için gerekli donanıma sahip olduğunu söyleyip dış yardım taleplerini reddetti. Birkaç saat sonra da İngiliz yardımının kabul etti.

Çan olmazsa duba konacak
YukarIdakİ temsili kurtarma çalışmalarında da görülen kurtarma çanı yöntemi başarılı olmazsa denizaltının dubalarla yüzeye çıkarılması yöntemi gündeme gelebilir. Denizaltının her iki yanına 400 tonluk dubalar bağlandıktan sonra dubalar yüksek basınçlı havayla şişirilerek denizaltının yukarı çıkarılması planlanıyor. Ancak Batılı uzmanlar derinlik, devasa denizaltının ağırlığı ve denizaltıya dolan su nedeniyle bu planın işe yaramayacağını düşünüyor. Ayrıca dubaların denizaltının iki yanına tuturulmasının çok zaman alacağı, ancak içeridekilerin bu kadar zamanı kalmamış olabileceği söyleniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır