kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Probil'e yabancı ortak
Sistem entegrasyonu, sistem destek ve networking uygulamaları ile çözümleri alanında faaliyet gösteren Probil, Proservis, Pronetwork ve Bordata'nın birleşmeleriyle ve CitiCorp'un iştiraki olan uluslararası yatırım fonunun 21 milyon dolarlık sermaye yatırımını onaylayan Probil, bilgi teknolojisi sektörünün devleri arasına katıldı. Probil, 300 kişilik çalışanı ile yılsonu cirosunun 85 milyon dolara varmasını hedefliyor. Birleşme sonrasında oluşan yeni yapılanmasını Arthur Andersen'dan aldığı profesyonal danışmanlık ile gerçekleştiren şirket, yeni organizasyonunda kurumsal sistem, entegrasyon, geniş alan uygulamaları ve destek alanlarında verdiği hizmetleri de büyütmeyi planlıyor. Birleşme öncesinde özellikle bankacılık ve finans sektörüne yönelik çözümleriyle gündeme gelen Probil'in hedefinin ise, varolan sektörden pay almak değil, sektörü genişletmek olduğu belirtildi.

Uzel Grubu Efe Otomotiv'i aldı
Uzel Grubu, 15 Haziran'da yapılan anlaşma ile yaprak yay üreticisi Efe Otomotiv'i tüm varlıkları ile beraber satın aldı. 17 bin ton yaprak yay üretim kapasitesine sahip olan Uzel Grubu, Uzel Yay olarak ismini değiştirdiği Efe Otomotiv ile 23 bin tonluk bir kapasiteye ulaşarak, bu rakamla Avrupa platformunda üretim ölçeği ile ilk üç büyük firma arasına girdi. Yaprak yaydaki kapasite dar boğazını böylece aşan Uzel, 4 yıl önce Renault'nun Fransa ve İspanya'daki fabrikalarına Megane ve Kangoo araçları için jant ihracatına başlamıştı. Şirket ayrıca Volkswagen firmasının çeşitli ülkelerdeki fabrikalarına da jant ihracatı yapmak için anlaştı.

Tüketici araştırmasında Daewoo ilk sırada
Amerİka'nIn önde gelen pazar araştırma şirketlerinden J.D.Power'ın yaptığı "Tüketici Beğeni Araştırması"na göre Daewoo Motor, Volvo,Cadillac, Infinity, Acura, Jaguar ve Mercedes-Benz gibi isimleri geride bırakarak 4. sıraya yerleşti. 52 bin kişiyi kapsayan ankette hizmet kalitesiyle beğeni toplayan Daewoo, Amerika pazarında Lexus (811), Saturn (807) ve BMW(783)'den sonra 778 puan alarak 4. oldu. Ford Motor bünyesine katılmayı tasarlayan Daewoo'nun, 2-3 yıl içerisinde Kore iç pazar payını yüzde 18.3'den 30'a çıkartması ve böylece Hyundai ve Kia'nın Pazar paylarının düşmesi bekleniyor.

Temsa bayi toplantısı Kapadokya'da yapıldı
Temsa Otomotiv İç Anadolu Yetkili Satıcılar Toplantısı geçtiğimiz günlerde Kapadokya Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Kayserililer'in yeni hizmetine giren modern 4S tesisi ile İnciroğlu Otomotiv ve Nevşehir'de bulunan Paslanmaz Otomotiv'i ziyaret ile başlayan toplantıda geçtiğimiz yılın değerlendirmesi ve önümüzdeki yılın hedefleri tartışıldı. Temsa Otomotiv'in üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, Bahadır Bilgün tarafından "Üstün Satış Yönetimi" konulu bir seminer de verildi.

TL Liboru kavgası
Önceki gün HSBC Bank'ın başlattığı Türk Lirası Libor uygulamasına bankalardan kotasyonlarının izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle tepki geldi. Bankacılar dün olayı protesto etmek için saat 11.00'de Reuters'deki tüm kotasyonlarını sildiler. Bankaların izni alınmadan kotasyonlarının kullanılarak İSTİBOR adı altında Türk Lirası faiz uygulamasının başlatılması bankacılardan yoğun tepki gördü. Citibank Genel Müdür Yardımcısı Tijen Gümüşdiş "Bir banka diğer bankaların kotasyonu o bankanın rızası olmadan o ülkenin liboru olarak ilan etme hakkını kendisinde görmesini ne iş etiği ne de uluslararası uygulamalar açısından doğru bulmuyoruz" dedi. Gelişmeler üzerine HSBC Bank'tan konu ile ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada böyle bir uygulamaya geçilmesindeki amacın altyapısı hazır olan fiksing uygulamasını ivedilikle bağımsız bir kuruluşa devretmek olduğu bildirildi.

Oyakbank'ta değişim
Oyakbank Genel Müdürlüğüne Mehmet Özdeniz getirildi. Bankacılık kariyerine 1969 yılında Akbank'ta başlayan ve 1982 yılından bu yana TEB'de çeşitli yönetim kademelerinde çalışan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Mehmet Özdeniz son olarak TEB'in yönetim kurulu üyeliğini yürütmekteydi.

Yedi ayın lideri repo
2000 yılının ilk yedi ayında repo yüzde 23,3'lük getirisiyle şampiyon olurken, borsa yüzde 7.08'lik kayıpla yatırımcına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Repoyu, mevduat faizlerindeki düşüşe rağmen yüzde 20.4'lük getiriyle mevduat, yüzde 19,13'lük getiriyle de B tipi fonlar takip etti. İMKB'de mali sektör endeksi yedi ayda yüzde 9.69 oranında gerilerken, sanayi endeksi ise yüzde 5.09 oranında kazanç sağladı.

Temmuz ayında ise getiri lideri yüzde 2,85 ile dolar oldu. Bunu, yüzde 2.40'lık getirisiyle repo, yüzde 2.39'luk getirisiyle de mevduat takip etti. Temmuz ayı boyunca düşüş trendini koruyan borsada bir aylık kayıp yüzde 4.12 olarak gerçekleşti. Temmuz'da borsanın yanı sıra altın ve mark da yatırımcını üzen yatırım araçları oldu.

Bayraktar GYO haftaya borsada
Bayraktar GYO, 3 ve 4 Ağustos'ta halka arz edilecek. Talep toplama yöntemiyle yapılacak halka arzda, şirket sermayesinin yüzde 25'i satılacak. Gayrimenkul değerlendirme ve geliştirme alanında faaliyet gösteren Bayraktar GYO hisseleri, 1.750 liradan satılacak. Şirketin halka arzını Kent Yatırım liderliğinde, Evgin Yatırım, GFC Menkul, Oyak Menkul, Acar Menkul ve Kalkınma Menkul gerçekleştirecek.

Emlak Bankası'nda 'siyasi' operasyon
Milliyetçi Hareket Partili Devlet Bakanı Faruk Bal, Emlak Bankası'nda yeni bir operasyon başlattı. Faruk Bal, görevinden azledilen selefi Sadi Somuncuoğlu döneminde atanan Emlak Bankası Genel Müdürü Kaplan Yıldız ile Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şeniz'in görevden alınması için kararname hazırladı. MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin de imzaladığı kararname Başbakan Bülent Ecevit'in masasında bekliyor. Başbakan Bülent Ecevit kararnameyi iade etmeyip imzalarsa, Kaplan Yıldız'dan boşalacak Genel Müdürlüğe Vedat Rıfat Doyum, Mehmet Şeniz'den boşalacak Genel Müdür Yardımcılığı'na da Mustafa Saraçöz atanacak.

Ford otomobilden internete bağlıyor
DünyanIn öndegelen otomobil üreticilerinden Ford internet sektörüne adım attı. Ford, iletişim sektörünün devlerinden Qualcomm ile yaptığı anlaşmaya göre iki şirket otomobiller için internet erişimi ve zengin içerik oluşturmak için birlikte çalışacaklar. Uzmanlar Ford'un, hızla gelişen otomobil üzerinden internete erişim sektöründe geri kalmamak için böyle bir adım atmak zorunda kaldığı bildiriyor. Bilindiği gibi bir süre önce dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors benzer bir çalışma başlatmıştı. Ford, telematik adı verilen bu sektörün 2002 yılında bir milyon, 2003 yılında ise toplam üç milyon aracı internete bağlanabilir hale getireceğini hesap ediyor. 2004 yılından itibaren tüm yeni araçların internet erişimine sahip olacağı belirtiliyor. Amerikan araştırma şirketlerinden International Data Corporation'un yaptığı incelemeye göre 1998 yılında bir milyar dolar olan telematik piyasasının 2010 yılında 42 milyar dolara kadar çıkacağı bildirildi.

Person, NCS için kesenin ağzını açtı
Medya dünyasının öndegelen kuruluşlarından İngiliz Pearson, Amerikalı eğitim şirketi National Computer Systems (NCS) almak için harekete geçti. Gelen haberlere göre Pearson, National Computer Systems'i almak için 2.5 milyar doları gözden çıkardı. Şirket bu birleşmeyi finanse edebilmek için yeni 170 milyon adet Person hissesini daha arz etmeye hazırlarıyor. İngiliz medya devi Person kitap ve gazete yayncılığının yanısıra televizyon ve film sektöründe de faaliyet gösteriyor. Amerikalı NCS şirketi ise iletişim sektöründe çeşitli konularda eğitim ve öğretim sağlıyor. Medya dünyasından bir süreden beri durulmuş olan sular bu birleşmeyle birlikte yeniden kabaracağa benziyor. İngiliz Pearson'dan Pazartesi günü yapılan açıklamada 2000 yılının ilk yarısında şirket kârının yüzde 32 artarak 260 milyon dolara ulaştığı bildirildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır