kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teknolojide erkek gücü
Amerika'da bulunan ve dünyanın teknoloji merkezi olarak kabul edilen Silicon Vadisinde yapılan bir araştırmada bölgenin en etkili kişileri belirlendi. İlk on içerisinde kadın yöneticilerin bulunmayışı dikkatleri çekti

Dünya teknolojisine yön veren merkezlerin başında gelen Silicon Vadisi geliştirdiği ürünlerle değil bu teknolojilere yön veren yöneticileriyle de dikkatleri çekiyor. 1979 ve 1990 yıllarında yapılan araştırmalarda ağırlığın hızla ekonomiye doğru kaydığı görülmüştü. Bu araştırmaların ilgi çekici diğer bir yönüde kadın yöneticilerin ilk on sıralamasında bulunmasıydı.

Mercury News gazetesinin yaptığı araştırmada 10 yıl öncesine göre ilk 40 etkili kişi sıralamasına giren kadın yönetici sayısı üçten onüçe yükselmiş olmasına karşın Silicon Vadisi'nin en başarılı kadın yöneticisi HP Başkanı Carly Fiorina ilk 10'a bile giremedi. Sıralama politika, ekonomi ve bilim dünyasının önde gelen kişilerinin hazırladığı ilk kırk sıralamaları dikkate alınarak yapıldı. Teknolojiye yön verenler sıralamasında Intel Başkanı Craig Barrett, Cisco Başkanı John Chambers ve Sun Microsystems Başkanı Scott McNealy gibi teknoloji dünyasının önde gelen yöneticileri ilk sıraları aldı.

POLİTİK BAĞLANTI
Sıralamanın en ilgi çekici kişileri ise Silicon Vadisi'nin bulunduğu San Jose bölgesi belediye başkanı Ron Gonzales ve bölgede yeni ekonomi şirketine kaynak yaratan John Doerr oldu. Bu sonuca bakıldığında Silicon Vadisinde etkili olabilmek için politik bağlantıları da sıkı tutmanın gerekliliği göze çarpıyor.

ABD'de enerji devi doğuyor
Amerika'daki elektrik şirketlerinden FPL Group ve Entry birleşme kararı aldı. Şirketler 7 milyar dolarlık hisse değişimi yapacak. Anlaşma sonrası yeni kurulacak şirketin yıllık 15.2 milyar dolarlık ciroyla Amerika'nın en büyük elektrik üreten kuruluşu olacağı bildirildi. Şirketlerin toplam 48 bin megawatt enerji üretecekleri ve 6.3 milyon kullanıcıya ulaşacakları duyuruldu. Uzmanlar 23 bin çalışanı olacak yeni şirketin 16.4 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşacağını hesaplıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır