kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vakıfbank Tüpraş usulü satılacak
Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, bankanın ekim sonunda, haziran bilançosuyla yüzde 20'sini halka arz edeceğini belirtti

Vakıfbank, yüzde 20 hissesinin yerli ve yabancı yatırımcılara arzı için düğmeye bastı. Ekim ayı sonunda gerçekleştirilmesi planlanan hisse satışı öncesinde Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer, bankanın performansını ve sektörün geleceğini değerlendirdi.

Vakıfbank'ın Haziran bilançosu ile Ekim sonunda ulusal ve uluslararası halka arz yöntemiyle yüzde 20 hissesini satışa sunacağını ifade eden Koçer şunları söyledi:

"Şu anda danışman firma seçimi aşamasındayız. Daha önce Özelleştirme İdaresi'nin Tüpraş'ın halka arzında kullandığı yöntem Vakıfbank'ın satışına da uyarlanacak. İskontolu satış, kredi kartı ile satış, banka çalışanları ve iştirak çalışanlarına taksitli satış gibi seçenekler sunulacak. Salomon Smith Barney ve Merrill Lynch Vakıfbank'ın yüzde 20 hissesi için 500-800 milyon dolar arasında değer tespiti yaptı. Ancak Vakıfbank bir marka. Gerek iç gerekse dış piyasalardan yoğun ilgi bekliyoruz."

KREDİ VERME KÜLTÜRÜ
Bankacılık sektöründeki son gelişmeleri de değerlendiren Koçer, Hazine bonosu, devlet tahvili olayının bitmesiyle sektörün 'sudan çıkmış balığa' döndüğünü söyledi. Sektörün bir dönemi koşulları gereği, kredi verme kültürünü kaybettiğini ifade eden Altan Koçer, "Bugünkü ortamda finans maliyeti çok yüksek, aktif getirisi az. 1998/1999 ekonomik krizinde tüm sektörde getirisi olmayan kredi miktarı arttı. Yeni kredilerde çok seçici davranılıyor. Kredi verilecek firma sayısı az. Sektör, 1999'da aldığı kağıtlarla bu yılı idare ediyor. Sütten ağzı yanan bankalar, yoğurdu üfleyerek yiyor. Hemen her banka, Hazine garantili büyük projelerin peşinde koşuyor. Bunların da sayısı yeterli değil" diye konuştu.

BİRLEŞMELER KAÇINILMAZ
Bankacılık sektöründe gelecekte birleşmeler ve devralmaların kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Vakıfbank Genel Müdürü Koçer, "Büyük bankalar, küçülerek kar etmeyi öğrenecek. Bankalar, mevduat dahil değerlendiremeyecekleri kaynakları almayacak. Kredilerde selektif davranma, verimlilik, banka hizmetlerinden alınan komisyon miktarı giderek daha fazla ön plana çıkacak" dedi.

Mali yapısı
2000/06
(Trilyon TL)
Özkaynaklar328.4
Ödenmiş Sermaye220.0
Yedek Akçe22.1
Yeniden Değ. Fonu33.3
Değerleme Farkı53.0
Kâr51.7
Mevduat2.903
Krediler3.081
Nakdi1.635
Gayri nakdi1.446
Aktif Toplamı6.569

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır