kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güneşin ateşinden çiçeğimiz bile soldu
Sıcaklar sebze ve meyve fiyatları yükseltirken bakliyatta rekolte düştü. Sıcaklar çiçekleri de etkiledi ve güllerin ömrü 2 güne indi

Bu yaz 80 yılın en sıcak günlerinin yaşayan Türkiye'de en büyük zararı tarım sektörü gördü. Birçok ürünün tarlada kuruması yaz aylarında fiyatı düşmesi gereken sebze ve meyvenin fiyatını yükseltti. Sıcaklar, karpuz, kavun, şeftali ve biberin ardından şimdi de çiçek üreticilerini zor durumda bıraktı.

ÜRÜNLER KURUDU
Sıcaklar sebze ve meyvenin ardından çiçekleri de vurdu. Antalya, Yalova ve İzmir'de birçok çiçek bahçede karardı, çoğunun da ömrü 2 güne düştü. Adana'da karpuzların kuruması, Trakya'da da erken olgunlaşması karpuzun kilosunu 60 binden 300 bin liraya çıkardı. Biber de sıcaklardan en çok etkilenen ürün oldu. Bursa'da sıcak ve yağışın arka arkaya gelmesi biberlerde mantar hastalığına neden oldu ve biber fiyatları Temmuz'da rekor kırdı. Haziran'da 120 bin lira olan biber 300 bin lirayı gördü. İstanbul Ticaret Odası'nın araştırmasına göre de sivri biberin kilosu 324 binden 547 bine çıktı.

Aşırı sıcaklar Trakya'da ayçiçeği, mercimek, fasulye, nohut tarlalarını kuruttu. Trakya'da ayçiçeğinde verimin yüzde 50 düştüğü ve rekoltenin 500 bin tonu geçmemesi bekleniyor. Karadeniz'de de fındık rekoltesinde yüzde 40 düşüş bekleniyor. Bakliyat içinde en çok mercimeği n etkilediğini belirten çiftçiler üretimin 70 bin ton civarında kalacağını dile getiriyor.

ÇİÇEKLERİN ÖMRÜ KISALDI
YALOVA, İzmir ve Antalya'daki üreticiler, "Çiçekler dalındayken sıcak yüzünden kararmaya başladı" diyor. 10 gün olan gül ve diğer çiçeklerin ömürlerinin 2-3 güne indiğini söyleyen çiçekçiler, "Bu da fiyatlara yansıdı ve fiyatlar düştü" diyor. İstanbul'daki çiçek mezatında günde bin 500 koli çiçek satılırken bu rakam bin 200 koliye düştü. İstanbul Bağlarbaşı'ndaki Çiçek Üretim Kooperatifi Müdürü Hayrullah Yılmaz, "Çiçekler sağlıklı olmadığı için fiyatı da düştü. Bir milyonluk gülü 500 bin liraya satıyoruz" dedi.

Esin GEDİK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır