kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ucuz pilav için Mısır'a gidin
İthal pirincin kilosu 1 haftada 270 bin liradan 350 bin liraya, yerli Baldo pirincin kilosu da 600 bin liradan 700 bin liraya çıktı

Eylül ayında çıkacak olan yeni pirince yüksek fiyat verilmesi için Tarım Bakanlığı'na baskı yapan çeltik üreticisi, pirinç ve çeltik ithalatının zorlaştırılması sözü aldı. Bunun üzerine pirinç fiyatları 1 haftada yüzde 20-30 yükseldi. İthalatın zorlaştırılacağı haberi üzerine tezgah altına giren ithal pirincin kilosu 270 bin liradan 350 bin liraya, yerli baldo pirincin kilosu da 600 bin liradan 750 bin liraya yükseldi. Artık ucuz ve kaliteli pirinç yemek için ABD, Mısır ya da Avustralya'ya gitmek gerekecek. Çünkü yaklaşık 1 yıldır yurtdışında pirincin fiyatı ucuzlarken, Türkiye'de spekülatif olarak tırmandırılıyor.

500 BİN TON İTHAL
İthalatçıların almış olduğu siparişleri dahi yerine getirmediğini ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, uygulamanın yersiz olduğunu, çünkü yerli üretimin ihtiyacı karşılamadığını kaydetti. Reis, uygulamanın suni olarak fiyatları artırmasından başka bir işe yaramadığını belirterek, "Fiyat artacak beklentisi toptan fiyatlarda yüzde 20-30 arasında artışa neden oldu. Perakendeci de bunun üzerine bir fiyat bindirecek. Böyle giderse tüketici de pirinci 1 milyon liraya yer duruma gelecek" dedi.

İthalatçılar, Tarım Bakanlığı'nın izniyle ithal edilen çeltik ve pirinç için bakanlığa yapılan başvurulardan cevap alamadıklarını ifade ediyorlar. Kararın Eylül ayında alımına başlanacak yeni ürüne yüksek fiyat verilmesinin yattığı dile getiriliyor. Toplam pirinç üretiminin ancak 250 bin tonu bulduğu Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 750 bin ton. Yani her yıl 500 bin tona yakın pirinç ABD, Avustralya, Mısır gibi ülkelerden ithal ediliyor.

UYGULAMA HATALI
Göze Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Ötken, "Çeltik için alınan kontrol belgelerinin bir süre verilmeyeceği, pirincin de firma başına 2 bin tonla sınırlı tutulacağı söyleniyor. Uygulamada zorluklar var. Çünkü Tarım Bakanlığı ithalat taleplerimize cevap vermiyor" dedi.

Söylenti ile birlikte fiyatların da dalgalanmaya başladığını hatırlatan hatırlatan Ötken, Tarım Bakanlığı'nın, daha fazla artışı engellemek için aldığı karardan vazgeçmesini istedi. Fiyatların bir yıldır artmadığını da kaydeden Ötken, çünkü ürünün yurtdışında ucuzladığını, buna bağlı olarak bir yıldır pirinci aynı fiyattan aldıklarını kaydetti.

Keseye göre pirinç bulunur
Bakkal ve marketlerde 11 çeşit pirinç satılıyor ve fiyatları da 290 bin lira ile 2 milyon 290 bin lira arasında değişiyor. En ucuz pirinç, Çin'den gelen Grosna. Kilosu 290 bin liradan satılıyor. En çok tüketilen pirinç ise USA Carlose ve Arkansas, İtalyan Lotto ve Mısır Camolino. En pahalı pirinç sporcuların yediği, kilo aldırmayan Tayland Basmati pirinci. Bu pirincin kilosu 1 milyon 800 bin lira ile 2 milyon 290 bin lira arasında değişiyor. Bu çeşitten yılda sadece 2 bin ton ithal ediliyor. Tayland'dan gelen kokulu Jasmine de ilgi gören türler arasında.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır