kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maaş skandalı!
Cumhuriyet tarihinin en büyük hayali ihracat vurguncusu Yasin Altınbaş, "üstün hizmetleri"nden ötürü devletten 63 milyon lira maaş alacak, ulaşım araçlarına bedava binecek, doktor masrafları da devletten

Yasin Altınbaş... Cumhuriyet tarihinin en ünlü hayali ihracatçısı... Çıkar amaçlı çete oluşturmak, bu çetenin reisliğini yapmak ve sahte evrak tanzimi suçlamasıyla, hakkında 28 yıl hapis cezası isteniyor. Altınbaş, 23 Aralık 1999 tarihinde törenle, "Devlet Üstün Hizmet madalyası" aldı. Madalyanın verilme nedeni eğitim alanındaki üstün hizmetleriydi...

Ve şimdi devlet, Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen ve 27 Temmuz günü TBMM'ye sunulan yasa tasarısıyla devletten her ay 63 milyon 40 bin lira maaş alacak. Bu maaş katsayı ile altı ayda bir artacak. Tasarı kapsamına, 16 Haziran günü Devlet Şeref Madalyası alan 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de giriyor.

TOPLAM 128 KİŞİYE MADALYA
Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen ve Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa tasarısı ile Devlet Övünç, Devlet Şeref ve Devlet Üstün Hizmet madalyası verilenlere, aylık maaş bağlanması amaçlanıyor. Bugüne kadar bir bölümü olimpiyat şampiyonu sporcular, bir bölümü şehit yakınları, bir bölümü de işadamları ve yabancı devlet adamları olmak üzere toplam 128 kişiye Devlet Övünç, Şeref ve Üstün Hizmet Madalyası verildi. Bunlar arasında ABD Başkanı Clinton, Finlandiya Cumhurbaşkanı Ahtısaarı ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da bulunuyor.

SADECE TÜRKLER'E...
Ancak yasa tasarısı, madalya verilenlerden Türkiye Cumhuriyeti uyruklulara maaş bağlanmasını öngörüyor. Bu nedenle, aralarında Yasin Altınbaş'ın yanı sıra Süleyman Demirel, Sezai Türkeş, Fevzi Akkaya, İhsan Doğramacı, Kadir Has, Fuat Miras, Niyazi Önen, Vural Öger, Gökşin Sipahioğlu'nun da bulunduğu 125 kişiye aylık 63 milyon liralık maaş bağlanacak.

Yasin Altınbaş, 23 Aralık 1999 tarihinde düzenlenen bir törenle, "Devlet Üstün Hizmet madalyası" almıştı. Altınbaş'a bu madalya, eğitim alanındaki hizmetlerinden dolayı verilmişti.

Tasarı uyarınca Altınbaş da dahil, devletten madalya alan bu isimler ve eşleri, belediye otobüsleri, şehir hatları vapurları ve banliyö trenlerine de ücretsiz binecekler. Sağlık tedavileri ve ilaçları için de para ödemeyecekler. Yasa tasarısı madalya sahiplerinin ölümleri halinde dul eşleri ve çocuklarına da maaş bağlanmasını öngörüyor.

BABA DA ALACAK
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1995 yılından bu yana maaşına zam yaptırmamış ve 2000 yılı bütçesinde de aylık ödenek miktarı 960 milyon lira düzeyinde tutulmuştu.

Göreve Mayıs 1993'te başlayan Süleyman Demirel'in bu süresi 17 Mayıs 2000'de sona erdi ve Haziran ayından itibaren eski Cumhurbaşkanı sıfatıyla ücret almaya başladı.

Eski Cumhurbaşkanlarına, görevdeki Cumhurbaşkanı aylığının yüzde 75'i oranında ücret ödeniyor. Demirel halen, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile birlikte 720 milyon lira aylık alıyor. Demirel'in emekli aylığı da "Eski Cumhurbaşkanı" sıfatıyla belirleniyor ve 960 milyon liranın yüzde 75'i olan 720 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Demirel'in, 63 milyon liralık devlet şeref madalyası aylığı ile birlikte ücreti de 783 milyona yükselmiş olacak.

Emin ÖZGÖNÜL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır