kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alkol en çok kadını etkiliyor
Alkol erkeklerde ve kadınlarda farklı etki gösteriyor. Kadınlar alkolün vücutlarına verdikleri zararın farkında değiller.

Alkol, kadınlarda siroz, kilo alma, cilt kuruması, beslenme bozuklukları ve kanser gibi rahatsızlıklara neden oluyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma, kadınların, 10 yıl öncesine oranla daha fazla alkol aldıklarını gösteriyor. İşte alkolün vücutta yol açtığı bozukluklar:

Kalça
Alkolün en belirgin etkilerinden biri kilo aldırması. Bir bardak beyaz şarap 85 kalori, tatlı şarap ise 20 kalori. Yarım litre birada 170 kalori bulunuyor, kalori miktarı 400'e kadar çıkabiliyor. Yani haftada 14 kadeh (şarap kadehi esas alınıyor), ayda 6720 kaloriye eşit. Bu da ayda iki-üç kilo almak demek.

Cilt
Kılcal damarlar yüzeye yaklaşıyor ve deride kırmızı lekeler beliriyor. Lekelerin bazıları sivilceye dönüşebiliyor. Ayrıca, alkol vücuttaki suyu emdiği için cilt kuruyor.

Doğurganlık ve hamilelik
Alkol, göğüs kanserinin yanı sıra rahime de zarar veriyor. Haftada yaklaşık 5 kadeh alkol alan kadınlar; 10 kadeh tüketen himcinslerine göre hamile kalma oranları iki kat daha fazla.

Hamileyken alkol alanların çocuklarında ise beyin tahribatları, öğrenme ve metabolizma bozuklukları görülüyor. Amerika'da bu yıl yapılan bir araştırma, sadece dört saatlik bir alkol tüketiminin (Örnek: Masa başında sohbette) cenin beynine zarar vermeye yettiğini gösterdi. Alkol, ceninin beyninde milyonlarca hücreyi bir anda öldürüyor.

Kalp
Alınan alkol oranı tavsiye edilen oranının dışına çıktığında kalp hastalıklarına yakalanma riski de artıyor. İngiltere'de yapılan araştırma, haftada en çok 14 kadeh ya da daha az alkol tüketenlerin; kalp hastalıklarına yakalanma riski; hiç içmeyenlere oranla daha düşük...

Ancak alınan alkol oranı haftada 15 kadehin üzerine çıktı mı, bu kişiler hiç içmeyenlere oranla iki kat daha fazla kalp krizi riski taşıyor. Bu kişilerin kandaki kolesterol oranları da yükseltiyor. Haftada 7 ve daha az kadeh alkol alanların 10 yıllık sağlık durumu incelendiğinde kap krizine yakalanma riski en düşük grup arasında geliyorlar.

Karaciğer
Bir süre sonra vücut alkole alışıyor ve sarhoş olmak da zorlaşıyor. İyi gibi görünse de, sarhoş olmanın zorlaşması vücut açısından kötü bir belirti. Bu, zehirli kimyasalların karaciğerde kaldığının bir göstergesi.

Karaciğer duvarlarına yapışan zehirli kimyasallar, bir süre sonra siroza neden oluyor. Diğer bir etkisi de enzimler dengelerinin bozulması. Bunun sonucunda yağ bezeleri ürüyor ve bu da karaciğerin büyümesine yol açıyor.

Saç
Saç uzmanı Andrew Bernie "Alkol, saçta vitamin ve mineral depolanmasını önlüyor ve aynı zamanda uzamasını da yavaşlatıyor. Bu da saçın dökülmesine, incelmesine, gücünü kaybetmesine, kırılmasına neden oluyor" diyor.

Kanseri
Amerika'da yapılan bir araştırma, alkolün kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riskini artırdığını gösteriyor. Günde ortalam 3-5 şişe bira, 2-6 kadeh şarap içenlerin göğüs kanseri olma riskleri çok daha yüksek.

Zihin sağlığı
Beyin hücrelerine zarar veren ve onları uyuşturan alkol, sinir sistemini etkiliyor, endişe, sıkıntı, memnuniyetsizlik başlıyor. Yıllar süren bağımlılık depresyona, huzursuzluğa ve uyuşukluğu neden oluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır