kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cezaevlerinin ABC'si
İsyanlar aylardır gündemde. En çok da 'F Tipi Cezaevi Modeli' tartışılıyor. Peki cezaevleri arasında ne gibi farklar var?

Türkiye'de birçok cezaevi tipi var. Bunlar genellikle, 'A', 'B', 'C' gibi harflerle adlandırılıyor. Ayrıca "özel tip" denilen cezaevleri de mevcut. İşte cezaevi tipleri

Hususi Tip Cezaevi
4 ayrı tip proje üzerine inşa edildi. Kapasitelerine göre reviri, müstakil mutfak, bulaşıkhane, çamaşırhane, soğuk hava deposu, mescit, berber, özel ziyaretçi yeri, hamam ve iş atölyeleri bulunuyor. Kadın ve çocuk hükümlüler ile jandarma için birer ayrı bölümü mevcut olan bu tip cezaevleri kalorifer ile ısıtılıyor. Toplam 6 adet var.

F Tipi Cezaevi
Oda sistemine göre ikişer katlı olarak inşa ediliyor. 400 kişi kapasiteli ve dubleks oda şeklinde yapılıyor. Odalar en fazla dört kişilik. Her odanın kendi aydınlanma sistemi ve avlusu var. İhtiyaç duyulduğunda 6 oda birleştirilerek tek odaya dönüştürülüyor. Batman Cezaevi şimdilik F tipine dönüştürüldü. Diyarbakır ve Denizli'deki cezaevlerinin yapımı sürüyor. Ankara, İzmir, Adana, Kocaeli, Bolu, Tekirdağ ve Edirne'de de yapılması düşünülüyor.

500 kişilik Özel Tip Cezaevi
Oda sistemine göre inşa ediliyor. İki bloktan ibaret ve iki katlı olarak düzenleniyor. 120 adet tek kişilik oda, 120 adet 3 kişilik oda olmak üzere toplam kapasitesi 480 kişi. Müstakil yemekhane, tam teşkilatlı mutfak, bulaşıkhane, soğuk hava deposu, çamaşırhane, berber, özel ziyaretçi yeri, mescit, konferans salonu ve hamam bulunuyor. Toplam 6 adet var.

350 kişilik cezaevi
2 katlı bina olarak inşa ediliyor. 12 koğuş ile 12 havalandırma bahçesi var. Alt katlar yemekhane, üst katlar yatakhane olarak kullanılıyor. 6 adet disiplin hücresi, tam teşkilatlı mutfak, bulaşıkhane, soğuk hava deposu, özel ziyaretçi yeri, mescik, konferans salonu, hamam, çamaşırhane ve berber ile iş atölyeleri bulunuyor. Binanın kalorifer ile ısıtıldığı bu tipte kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölümler mevcut. Toplam 23 adet var.

E Tipi Cezaevi
2 katlı bina şeklinde inşa ediliyor ve 18 koğuş ile 18 havalandırma bahçesi var. Alt katlar yemekhane, üst katlar yatakhane olarak kullanılıyor. 80 kişilik müşahade bölümü, tam teşkilatlı mutfak, bulaşıkhane, soğuk hava deposu, çamaşırhane, berberhane, özel ziyaretçi yeri, mescit, konferans salonu, hamam ile iş atölyesi bulunuyor. Ayrıca kadın ve çocuk hükümlüler ile jandarma için ayrı birer bölüme yer veriliyor. Kaloriferle ısıtılıyor. Cezaevinin kendi bünyesinde 3 daireli lojmanı mevcut. Proje kapasitesi 600 kişilik. Toplam 45 adet var.

C Tipi Cezaevi
8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunabiliyor. Kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölümler bulunuyor. Banyo ve her koğuşun yanında gerektiğinde mutfak olabilecek mahal ile her koğuşun havalandırma bahçesi var. Kütüphane ve konferans salonuna da yer veriliyor. Kapasitesi projede 164 kişi olarak belirtiliyor ama 300 kişiye kadar barındırılabiliyor. Toplam 8 adet var.

B Tipi Cezaevi
7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunuyor. Kadın ve çocuk hükümüleler için ayrı bölüm bulunuyor. Banyo ve her koğuşun yanında gerektiğinde mutfak olabilecek mahal ile her koğuşun havalandırma bahçesi bulunacak. Kütüphane ve konferans salonuna da yer verilen bu tipte kapasite projeye göre 64 kişi olmasına rağmen 130 kişi barınabiliyor. Toplam 21 adet var.

A3 Tipi Cezaevi
6 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak, kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölüm ile kütüphaneye yer veriliyor. 4 adet havalandırma bahçesi var. Kapasitesi 60 kişilik. Toplam 37 adet var.

A2 Tipi Cezaevi
5 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak, kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölüm, kütüphane ve konferans salonuna yer veriliyor. 4 tane havalandırma bahçesi mevcut. Kapasitesi 40 kişilik. Toplam 25 adet var.

A1 Tipi Cezaevi
2 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak, kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölümler ile kütüphane yer alıyor. 4 adet havalandırma bahçesi var. Kapasitesi 24 kişilik. Toplam 61 adet var.

A Tipi Cezaevi
4 koğuş banyo, mutfak ile kütüphane bulunuyor. 4 adet havalandırma bahçesi var. Kapasitesi 24 kişilik. 1950 ile 1970 yılları arasında inşa edildi. Kapasitesi 24 kişilik. Toplam 68 adet var.

K2 Tipi Cezaevi
6 koğuş, 2 disiplin hücresi bulunan ilçi tipi cezaevi. Her koğuşa bir teneffüs mahalli ayrılıyor. Çocuk ve kadın hükümlüler ile jandarma için ayrı birer bölüm ve her koğuşun yanında banyo ile mutfak mevcut. Kütüphane ile konferasn salonu da bulunuyor. Proje kapasitesi 60 kişilik. 39 adet var.

K1 Tipi Cezaevi
İlçe tipi cezaevi diye de geçiyor. 4 koğuş, 2 disiplin hücresi, kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölüm ile kütüphane ile konferans salonu var. Her koğuşun havalandırma bahçesi ile banyo mutfağı mevcut. Proje kapasitesi 60 kişilik. Toplam 135 adet var.

BİNAYA BAK HAYATI ANLA

TARTIŞMALI F TİPİ
Odalar en fazla dört kişilik. Her odanın kendi avlusu var. 400 kişilik.

A3 TİPİ
60 KİŞİLİK

Altı koğuş ve iki disiplin hücresi bulunuyor. Bahçe var. 60 kişi kalıyor.

KADINLARA C TİPİ
Sekiz koğuşluk. Kadın ve çocuklar için ayrı bölümler var. Toplam 300 kişilik.

E TİPİ
İKİ KATLI

Kaloriferle ısıtılan binalar iki katlı. Yemekhane alt katta. 600 kişilik.

Tebernüş KİREÇCİ/Sırrıberk ARSLAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır