kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ocak ayında 'al' Ağustos'ta 'sat'
İMKB'de yapılan bir araştırmaya göre, yılın ilk ayında ve haftanın son günü işlem yapan yatırımcı daha kârlı

Borsa'da yaşanan dönemsel fiyat hareketleri, yatırımcılara kazanmanın ipuçlarını veriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, hisse senedi piyasalarında, Cuma günü, Ocak ayı ve tatil öncesi işlem yapan yatırımcılar daha kârlı çıkıyor. Dr. Recep Bildik tarafından hazırlanan 'Hisse Senedi Piyasalarında Dönemsellikler ve İMKB üzerinde Ampirik Bir Çalışma' başlıklı kitapta, İMKB Ulusal-100 endeksinde 1 Ocak 1988-15 Ocak 1999 tarihleri arasındaki 2755 işlem üzerinde dönemsel hareketlerin etkisi incelendi.

Çalışmaya göre, 'haftanın günü' etkisine bakıldığında, Çarşamba'dan Cuma'ya günlük ortalama getiriler, Pazartesi ve Salı'nın ortalama getirilerden 5.5 kat daha yüksek. 11 yılın ortalamasına göre, haftanın en yüksek getirisi binde 47 ile Cuma günü elde ediliyor. Getiride ikinci sırayı, binde 36 ile Çarşamba günü izliyor. Haftanın en düşük ve tek negatif getirisi ise Salı günü ortaya çıkıyor. Hisse piyasasında, tatil öncesindeki günlerde getiri ve işlem hacmi ortalaması diğer tüm günlerdekinden yüksek. Tatilden önceki iki işlem gününde ortalama getirinin, tatilden sonraki iki işlem günündeki ortalama getiriden yüzde 385, tüm günlerin ortalamasından ise yüzde 142 oranında daha fazla olduğu tesbit edildi.

En yüksek getiri Ocak'ta
'Ay' bazında ise günlük ortalama getirinin Ocak'ta en yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Hisselerin günlük ortalama getirisi, Ocak'ta diğer aylardakinin 4 katı düzeyinde ölçüldü. Ocak'taki toplam getirinin yaklaşık üçte biri, ayın ilk 5 işlem gününde oluşuyor. Araştırmaya göre, Haziran, Eylül ve Aralık da günlük ortalama getirisi en yüksek aylar. Getirisi en düşük aylar sıralamasında Ağustos başı çekerken, bunu Ekim, Temmuz, Mart ayları izliyor. Ayın birinci yarısındaki işlem günlerinin ikinci yarısındaki günlerden yaklaşık yüzde 65 oranında daha yüksek getiri sağladığı da görülüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır