kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her dönem gözde senetler
10 teknoloji şirketi yıllık ortalama yüzde 1000'lere varan getirileri ile yatırımcılara risksiz, istikrarlı para kazandırdı

Yıl içerisinde yaşanan tüm iniş ve çıkışlara rağmen borsalar yatırım araçları arasında hala cazibe merkezi olarak öne çıkıyor. Birçok yatırımcı kısa vadeli kazancı düşünerek büyük risk taşıyan ve mantar gibi çoğalan teknolojik start-up şirketlerine para yatırdı.

Ancak 10 büyük teknoloji şirketi yıllık ortalama yüzde 1000'lere varan getirileri ile istikrarlı kazancın adresi oldu. Sektörel bakımdan uzun geçmişe sahip şirketlerin kriz dönemlerinde, yeni kurulmuş şirketlere kıyasla daha az etkilendikleri görülüyor. Yatırımcılar sektörlerinde uzun süreden beri başarılarıyla kendilerinden söz ettirmiş şirketlere, yeni kurulmuş ve kurumsal olarak uzun bir geçmişe sahip olmayan şirketlere kıyasla daha fazla güveniyor ve yatırım anında öncelik tanıyor.

Geride bıraktığımız beş yıl içerisinde hisse değerinin her yıl ortalama en az yüzde 25 yükseltmeyi başarmış şirketlerin sıralamasına baktığımızda lider kuruluşların çokluğu hemen göze çarpıyor. Yapılan araştırma karşılıklı güven duygusunun hem yatırımcıları hem de kurumsal geçmişi uzun şirketleri kazanç bakımından üst noktalara taşadığını görüyoruz.

Özellikle Amerika Online/Time Warner, Nokia, Cisco Systems gibi dünyanın öndegelen teknoloji şirketleri yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi başardı. Amerika Online/Time Warmer beş yıl boyunca her sene ortalama yüzde 1009'luk hisse değeri artışıyla olağanüstü bir başarıya imza attı.

Mahmut SANCAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır