kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DİSK'te olaylı başkan seçimi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Genel Kurulu'nda yumruklar konuştu. Eski başkan Rıdvan Budak'ı delegeler protesto etti

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Kurulu, başta yüzde 10 işkolu barajı olmak üzere, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik eylem programı ile çeşitli konularda kararlar almak üzere 28-30 Temmuz tarihleri arasında 11. kez toplandı. Genel Kurul'da daha önce 3 yılda bir yapılan seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına karar verildi. Genel Başkan Karabay'ın yanı sıra Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Tekstil İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sosyal-iş Sendikası Genel Başkanı Özcan Kesgeçin başkanlığa aday olduğu Genel Kurul toplantısına, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ve sendikacılar katıldı.

'PROGRAMA KARŞIYIZ'
DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, zorlu geçen kurulun açılış konuşmasında Türkiye'de sosyal bir devletin görev alanında yer alan birçok kamu hizmetinin, "kar dürtüsüne" terkedildiğini ve buna muhalif kalmakta ısrar edenlere ise açık veya kapalı tehditler yapıldığını savundu. Karabay, "Bunun en son örneği, hükümetin politikalarını eleştirdiğimiz için açıkça cezalandırılmamız ve 6 sendikamızın işkolu barajının altına düşürülmesidir" dedi.

Türkiye'de yapılan özelleştirmelerin, özellikle de sosyal güvenlik ve enerji sektörü özelleştirmeleriyle, Tahkim Yasası'nın, kamu hizmetlerinin talan edilmesinin yolunu açtığını öne süren Karabay, şunları söyledi: "Sosyal bir devletin görev alanında yer alan birçok kamu hizmeti, kâr dürtüsüne terk ediliyor. Tarım sektörü ise toptan bir yok oluşa sürükleniyor. Bu sürece karşı çıkan kuruluşlar, baskı altına alınarak sermaye politikalarını kabule zorlanıyor. İşçi sendikaları konfederasyonları başta olmak üzere, tüm toplumsal muhalefet örgütleri, bu sürece tam destek vermeleri için teşvik ediliyor."

Türkiye'deki insan hakları ihlallerine yargısız infazlara ve çetelere sürekli karşı olduklarını belirten Karabay, bugüne kadar düşünce ve ifade özgürlüğünü, örgütlenme özgürlüğünü savunduklarını vurguladı. Karabay, işveren örgütlerinin hükümet politikalarını sonuna kadar desteklediklerini de belirterek, "Emekçilerin sadece fedakarlık yaptığı, tüm yükü çektiği programlara karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Sendikasız toplum olmaz
CHP Genel Başkanı Altan Öymen de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sendikacılık açısından çok güç bir dönemden geçtiğini ve bu dönemin sendikaların kendi aralarında yapacakları dayanışmayla atlatılabileceğini söyledi. Zorlukları aşarken konuyu sadece işçi haklarıyla sınırlandırmamak gerektiğini de vurgulayan Öymen, Türkiye'nin bir diğer önemli sorununun da demokratikleşme olduğunu ifade etti.

Budak protesto edildi
DSP İstanbul Milletvekili ve eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak'ın Genel Kurul'daki konuşması sık sık protestolarla kesildi. Budak protestoları, ``DİSK eski Genel Başkanı`nı protesto etmek, sadece kendinizi tatmin eder. Türk halkını tatmin etmez, ikna etmez. Türkiye`nin sorunlarını çözmez, barajları da yükseltmez`` diyerek eleştirdi. Protestolar arasında konuşmasını sürdüren Budak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ı eleştirdi. ``Yaşar Okuyan, sendika ve sendikacı düşmanı`` diyen Budak, ``Bu düşmanlığını daha sonra işçi düşmanlığına dönüştürdü. Yaptığı iş, akıllı adam işi değildir"diye konuştu. Budak, Okuyan'ın bakanlığından ne sanayiciye ne işçiye ne de devlete hayır gelmeyeceğini söyledi.

İZLENİMLER...
* DİSK'in 11. Genel Kurulu, kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler ile 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde ve 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenlerle, Kurtuluş Savaşı'nda şehit olanlar için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

*Genel Başkan Vahdettin Karabay, konuşmasına salonda bulunanların yoğun slogan ve alkışlarıyla başladı.

*DSP İstanbul Milletvekili ve eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak`ın konuşmasını protesto eden bir grup delege, ``Sen git Meclis`te konuş... Coterelli'nin yanına...`` şeklinde slogan attı.

*Budak'ı destekleyenlerle protesto edenler arasında tartışma çıktı. Karabay'ın müdahalesinin ardından Budak konuşmasına devam etti.

*F tipi cezaevlerini protesto eden bir anne ile kızı Divan Başkanlığı önünde ``Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük`` şeklinde slogan atarak, pankart açtı. Göstericilere salondan da destek verenler oldu.

*Oleyis Sendikası Başkanı Enver Öktem`e verilen disiplin cezasının yok sayılması da salonda tartışma yarattı. Delegeler arasında yumruklaşmalar yaşandı.

* Genel Kurul'a temsilci göndermeyen Türk-İş'in mesajı, salonda bulunan delegeler tarafından tepkiyle karşılandı.

Hande DEMİREL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır