kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İthal otomobil işsizlik demek'
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı İlkbahar, "İthal oto alan bir kişinin kendi işini kaybedebileceğini bilmesi lazım" dedi

Son üç gündür herkes ithal oto ithalatına getirilmesi düşünülen sınırlamaları konuşuyor. Bu tartışmaların altında ise bu yılın ilk altı ayında ithal otomobil satışlarının 106 bin 757 adede ulaşarak, 99 bin 600'lük yerli oto satışını geride bırakması yatıyor. İthal otoya getirilmesi düşünülen sınırlamaları değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Ali İhsan İlkbahar, otomotiv sektörünün önünü uzun vadeli görebilmesi ve sorunlarının çözülmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve özellikle otomotiv ithalatı konusunda hassas olduklarını kaydetti.

Üreticilerin yurtdışında rekabetçi olabilmeleri için iç piyasada da üretimlerinin yüksek olması gerektiğine işaret eden İlkbahar, şunları söyledi: "İthalat herkesi rahatsız eder. Türk milletinin artık bilinçlenmesi lazım. Kendi malına güvenini artırmamız gerekiyor. İthal otomobil alan bir kişinin kendi işini kaybedebileceğini bilmesi lazım. Bir yan sanayici ithal otomobil alıyorsa, ana sanayideki işinin azalacağını bilmesi lazım. Ama bilmiyorlar!"

6 MİLYAR $'LIK İHRACAT
Ali İhsan İlkbahar, bu arada Türkiye'de üretilmesi ekonomik olmayan bazı modelleri de getiren firmalarla, sadece ithalat yapan, ürettiğinden çok ithal edenlerin ayrı tutulması gerektiğini vurguladı. İlkbahar, sektörün ihracatının 2003'ten itibaren yılda 6 milyar doları aşan bir büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini de bildirdi. İlkbahar, ToyotaSa'nın ihracata yöneleceği yönündeki açıklamalarını da hatırlatarak, Renault, Tofaş, Ford ve diğer firmaların önümüzdeki dönemde yapacakları ihracatın toplam 360 bin adedi aşacağını kaydetti.

'93'teki satış rekoru kırılacak'
Ali İhsan İlkbahar, sektörde yılsonuna kadar otomobil satışının toplam 450 bini aşmasının beklendiğini ve en parlak yıl olarak anılan 1993'ün aşılacağının tahmin edildiğini söyledi. Ekonomik krizin etkili olduğu geçtiğimiz yıllarda ertelenen taleplerin yanı sıra düşen faizler nedeniyle de otomobil ve ticari araca talebin hızla arttığını dile getiren İlkbahar, artan kapasite kullanımı ve yükselen satış grafiğinin yüzleri gülümsettiğini kaydetti. İlkbahar, "Sektör hep iniş çıkışlar yaşadı. Tatlı gidişat olmadı. Biz istikrarlı bir gidişi tercih ediyoruz. Ancak o zaman yatırım, üretim planlaması yapabiliyorsunuz" dedi.

Günışığına çıkan modeller

Porsche'nin 4X4'de var
Porsche'nin, uzun zamandır üzerinde çalıştığı 4X4 aracı en sonunda su yüzüne çıktı. 2002'de Cayenne ismiyle piyasaya sürülecek olan 4X4, yine aynı yıl içinde çıkarılacak olan Volkswagen'in dört çekerli aracı Colorado'nun en büyük rakibi olacak.

Aston'un Vanquish tarzı
Ünlülerİn otomobili Aston Martin'in 6.0 litrelik V12 motorlu yeni coupe modeli Vanquish, yılsonunda satışa sunulacak. 504 beygir gücündeki araç, son olarak Detroit'te sergilenmişti. 170 milyar liraya satılacak olan Vainquish'in Porsche 911 ve Ferrari Modena'ya rakip olması bekleniyor.

Honda Civic Coupe
Honda, yenilediği Civic ailesinin coupe ve 3-5 kapılı hatcback modellerini Eylül ayındaki Paris Oto Fuarı'nda sergileyecek. Accord modeline benzeyen coupe'de, halen kullanılmakta olan motorların takviye edilmiş versiyonları kullanılacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır