kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Akıllı füze"den daha akıllısı çıktı
Amerika, akıllı füze Tomahawk'ın bir üst modelini üretti. Yeni Tomahawk vurduğu yere verdiği zararı bildiriyor

Amerikan ordusu, uzun menzilli hedefleri vurmak için son 5 yıldan bu yana kullandığı akıllı güdümlü füze Tomahawk'ların geliştirilmiş modelini basına tanıttı. 2003 yılında kullanılmaya başlanacak olan yeni model Tomahawklar'ın ismi "Tactical Tomahawk: Taktik Tomahawk"... Raytheon Missile System firması tarafından, Arizona eyaletinin Tucson kentindeki fabrikalarda hazırlanan "Tactical Tomahawk"lar, şu an kullanılan Tomahawklar'dan daha "akıllı".

İşte üst modelin özellikleri: Çift taraflı uydu iletişim sistemiyle çalışıyor. Güdümlü füze Tomahawklar, verilen koordinata kilitleniyordu. Yeni Tomahawklar'a fırlatıldıktan sonra havada da yeni bir koordinat verilebiliyor. Yani füze havada rotasını değiştirip yeni hedefe kilitleniyor. Atış zamanı daha kısa olan Tactical Tomahawklar'ın en şaşırtıcı özelliği ise hedefte verdiği zararın görüntüsünü merkeze iletiyor olması. Halen kullanılan "Tomahawk Block III" füzelerinden yüzde 50 daha ucuza mal olacak...

KOSOVA'DA TÜKETİLDİ
Amerikan ordusu, "Tomahawk" füzelerini Irak ve Afganistan'da "terör üslerine" saldırılarda etkili bir şekilde kullanmıştı. Tomahawklar en son NATO'nun Yugoslavya'ya karşı düzenlediği Kosova Operasyonu sırasında kullanıldı. Operasyon sırasında çok sayıda Tomahawk kullanılması, "Amerika operasyonu elindeki Tomahawk stokunu eritmek için başlattı" yorumlarına yol açmıştı. Savaş karşıtları, o dönemde Amerika'nın 5 yıl ömürlü Tomahawklar'ı depolarda çürütmek yerine Yugoslavya'ya fırlattığını ve yeni model Tomahawklar'ın üretileceğini iddia etmişlerdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır