kapat

31.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alman casusu Mata Hari
Saddam, dansöz ve sanatçılardan oluşan kadın casus timini kurarken, Almanlar'ı örnek aldı.

Hiç kuşkusuz tarihteki en ünlü kadın casusların başında asıl adı Margaretha Geertruida Zelle McLeod olan Mata Hari geliyor. 1'inci Dünya Savaşı sırasında Almanlar için casusluk yapan Mata Hari'nin, kurşuna dizilerek biten hayat hikayesi filmlere konu oldu. Hollanda asıllı olan Mata Hari, kocasının görevi için gittiği Java Adaları'nda egzotik danslar öğrendi ve Avrupa'ya dönünce neredeyse çırılçıplak olarak sergilediği Hint danslarıyla büyük ün yaptı.

1916'da bir Alman diplomatın teklifini kabul ederek casusluk yapmaya başladı. Danslarıyla karşısındakileri büyüleyen Mata Hari, çalıştığı yere gelen Fransız subaylardan istihbarat edinmekte zorluk çekmedi. 13 Şubat 1917'de Fransa'da tutuklanan Mata Hari, Fransızlar'ın karşı casusluk teklifini kabul etmeyince askeri mahkemede ölüme mahkum edildi ve 15 Ekim'de kurşuna dizildi.

DIETRICH DE YAPTI
Casusluk yaptığı iddia edilen bir isim de Almanlar'ın ünlü aktristi Marlene Dietrich'ti. FBI'ın geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamaya göre 1937 yılında Hitler baskısından kaçıp Amerikan vatandaşı olan Dietrich, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Amerikalı askerleri eğlendirmek için Kuzey Afrika'da kaldı. Bu dönemde Dietrich'e "ortaklık" teklif eden FBI, Dietrich'in kabul ettiğini açıkladı. Almanya'ya karşı casusluk yapan aktrist, Afrika'da Fransızlar ve İtalyanlar arasına sızdı. Seksi sanatçının birçok Fransız asker ve diplomatla ilişkiye girip bilgi aldığı söyleniyor.

2'nci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altında olan Fransa'da iki kadın casus Direniş Hareketi'ne katkılarından dolayı kahramanlaştılar. İlk isim Prenses Nur-u-nisa Han. İngiltere'de eğitim aldıktan sonra Fransa'ya gönderilen Nur-i-nisa Han aylar boyunca Gestapo subaylarından elde ettiği bilgileri müttefiklere iletti. Kod adı "Madeleine" olan Nur-unisa Han, Almanlar tarafından öldürüldü. Bir başka kadın ise Violette Reine Elizabeth Bushell'dir. Bushell, Fransa'da yakalanarak Ravensbruck Toplama Kampı'na gönderildi.

KADDAFİ'NİN METODU
Soğuk savaş yılları boyunca Ruslar ve Doğu Almanlar da çok sayıda kadın casus kullandı. Ancak bu yöntemi en benimseyen iki lider Bulgaristan Eski Devlet Başkanı Todor Jivkov ve Libya diktatörü Muammer Kaddafi oldu. İstihbarat uzmanları halen Kaddafi tarafından görevlendirilen kadın ajanların Amerika ve Avrupa başkentlerinde görev yaptığını belirtiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır